Στα 1,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» της ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις, στεγαστικά κίνητρα και ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στα 1,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» της ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις, στεγαστικά κίνητρα και ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο

Ο στόχος για ένα «πακέτο» μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητος, και ο πρωθυπουργός αναμένεται να το ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ποσό του 1 δισ. ευρώ προκύπτει από την πολύ καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων πορεία του προϋπολογισμού, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μέσω της ρήτρας διαφυγής που αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζονται ήδη συγκεκριμένες προτάσεις για φοροελαφρύνσεις που θα ανακουφίσουν τη μεσαία τάξη, αλλά και για στοχευμένα μέτρα στήριξης προς τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και παρεμβάσεις που σχετίζονται με το στεγαστικό ζήτημα, με στόχο έως τον Αύγουστο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Πιερρακάκης: Το σχέδιο της ΔΕΘ επικεντρώνεται στη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, «έχουμε σχεδιάσει τα μέτρα με όρους αναπτυξιακής στήριξης της οικονομίας και όχι παροχών. Το σχέδιο της ΔΕΘ είναι συγκεκριμένο και επικεντρώνεται στη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη. Θέλουμε να πάμε οριζόντια, με ώθηση στην ανάπτυξη και με αφαίρεση βαρών».

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για τη στήριξη των οικογενειών, ενώ στα σενάρια περιλαμβάνεται και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, παράλληλα με τη χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά σπίτια που κατέχουν.

Ειδικά δε για το στεγαστικό ζήτημα, ο κ. Πιερρακάκης έχει επισημάνει ότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει μια σειρά από προτάσεις που θα δημιουργήσουν ένα «θετικό σοκ προσφοράς», για να «δούμε περισσότερα σπίτια στην αγορά».

Σημειώνεται ότι, σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για το «τι μέλλει γενέσθαι με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο;», οι αξιωματούχοι του υπουργείου αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μια ρύθμιση για την ελάφρυνση του κόστους όσων έχουν δανειστεί στο εν λόγω νόμισμα. Τα πιθανά σενάρια, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες, λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους (ισοτιμία, τιτλοποιήσεις, πρόγραμμα «Ηρακλής», δάνεια που ήδη εξυπηρετούνται ή έχουν μετατραπεί σε ευρώ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η δέουσα ισορροπία.

Στόχος είναι να υπάρξει η καλύτερη το δυνατόν ρύθμιση, η οποία δεν θα «χτυπάει» στις τιτλοποιήσεις και τον «Ηρακλή». Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται και το πρόγραμμα “Ηρακλής” για τα “κόκκινα δάνεια”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play