Το μεσημέρι το ραντεβού των «σκληρών» αγροτών με τον Μητσοτάκη – Ο Ανεστίδης επιμένει να παραστεί
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Το μεσημέρι το ραντεβού των «σκληρών» αγροτών με τον Μητσοτάκη – Ο Ανεστίδης επιμένει να παραστεί

Η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι όσα μπορούσαν να δοθούν έχουν ήδη δοθεί και ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ύστερα από περισσότερες από 45 ημέρες κινητοποιήσεων, οι “σκληροί” των μπλόκων κατευθύνονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη, θέτοντας ως κεντρικό τους αίτημα την ίδια τους την επιβίωση.

Το προηγούμενο διάστημα, αρκετοί εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου προειδοποιούσαν πως, αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από όσα θα ακούσουν από τον Πρωθυπουργό, η επιστροφή στους δρόμους θα είναι μονόδρομος.

Οι αγρότες επιμένουν ότι από τον εκτενή κατάλογο των διεκδικήσεών τους έχουν ικανοποιηθεί μόνο ελάχιστα σημεία, με βασικότερο όλων το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο χαρακτηρίζουν ασήκωτο.

Η υποχώρηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 8,5 λεπτά από τα 9,2, καθώς και η ένταξη στο ευνοϊκό τιμολόγιο και όσων διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά παραμένουν συνεπείς, αποτέλεσαν μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η μείωση του ΦΠΑ που αφορά την έκπτωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να δώσει λύση στο ζήτημα του ΑΤΑΚ, το οποίο ταλαιπωρεί αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ ειδικά για τους τελευταίους προγραμματίζεται ξεχωριστή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για το πρόβλημα της ευλογιάς. Υπήρξε, επίσης, πρόβλεψη για τη στήριξή τους και κατά το τρέχον έτος, καθώς χωρίς ζώα –και συνεπώς χωρίς παραγωγή– οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρό αδιέξοδο λόγω της ευλογιάς. «Οι αγρότες γνωρίζουν ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί. Και το πλαίσιο αυτό ορίζεται με σαφήνεια από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήσαμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου, «χωρίς εύκολες υποσχέσεις και χωρίς κινήσεις που θα υπονόμευαν τη συνολική προσπάθεια σταθερότητας της οικονομίας».

Παρών και ο Ανεστίδης

Στη σημερινή συνάντηση έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών και ο πρώην γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής, Κώστας Ανεστίδης, ο οποίος μετά τα όσα χυδαία και υβριστικά είπε σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη- χωρίς να γνωρίζει ότι θα μεταδοθούν- δεν φάνηκε να…μεταμελείται.

Αν και οι συνάδελφοί του τού ζήτησαν να τους διευκολύνει και να μην κατέβει στην Αθήνα, ο ίδιος είπε ότι θα έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου και εάν δεν τού επιτρέψουν την είσοδο, θα παραστεί άλλος αντ’ αυτού. Από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο έχει τεθεί “απαγορευτικό” στον πρώην γαλάζιο, ο οποίος επιπλέον ελέγχεται για παράνομες επιδοτήσεις.

«Εγώ θα τους υποδεχτώ, θα τους ακούσω. Γνωρίζουν, όμως, ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει, έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στον Αλφα και τον Νίκο Μάνεση, κλείνοντας το παράθυρο για επιπλέον παροχές.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα γίνει αναλυτική συζήτηση των προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως έγινε και με την πρώτη “φουρνιά” των αγροτών, με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για διευκολύνσεις, που όμως δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα.

«Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα αγροτικών ενισχύσεων. Ένα σύστημα που στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, χωρίς να αδικεί την υπόλοιπη κοινωνία, και που δίνει στον πρωτογενή τομέα προοπτική για καλύτερα προϊόντα και υψηλότερα εισοδήματα», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, μήνυμα που πρέπει να περάσει και στους “σκληρούς” για επιστρέψουν από τα μπλόκα στα χωράφια.

Loading

Play