Η ηλικιωμένη, που βρέθηκε θαμμένη μέσα σε στάβλο κοντά στη Θήβα, φέρεται να λάμβανε μηνιαίως καθαρό ποσό 1.400 ευρώ, το οποίο ιδιοποιούνταν η κόρη της, κρατώντας κρυφό τον θάνατό της.
Η 62χρονη, διευθύντρια ΚΕΠ, παραδέχτηκε ότι απέκρυψε την απώλεια της μητέρας της και έθαψε τη σορό της, ώστε να συνεχίσει να εισπράττει τόσο τη σύνταξή της όσο και τα επιδόματα που δικαιούταν όσο ζούσε.
Όπως μετέδωσε η εκπομπή “Power Talk” στον ΣΚΑΪ, η αποθανούσα δεν λάμβανε μόνο τη σύνταξη αλλά και δύο ακόμη ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, η σύνταξη γήρατος ανερχόταν στα 846 ευρώ, το επικουρικό στα 122 ευρώ, ενώ το ιδρυματικό επίδομα —που δίνεται σε ασφαλισμένους οι οποίοι χρειάζονται μόνιμη φροντίδα από κάποιον στο πλευρό τους, συνήθως οικιακή βοηθό— έφτανε τα 432 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι η κόρη εισέπραττε τα χρήματα για διάστημα περίπου 24 μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 33.600 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει πλέον να επιστραφεί στο Δημόσιο, με την προσθήκη τόκων.
«Είχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη»
Η 62χρονη, η οποία παραδέχτηκε ότι έθαψε τη μητέρα της και κράτησε τον θάνατό της κρυφό προκειμένου να εισπράττει παράνομα σύνταξη και επιδόματα, οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερη, καθώς δεν βαρύνεται από κανένα κακούργημα.
Παρ’ όλα αυτά υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει: «Έκανα λάθος και θα αποδεχθώ τις συνέπειες. Θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν τα χρήματα που πήρα από τη σύνταξη της μητέρας μου, από τον Αύγουστο του 2023 όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή. Είχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη και γι’ αυτό έκανα αυτήν την πράξη».
Το μακάβριο σχέδιο της γυναίκας ωστόσο προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες θανάτου της υπέργηρης μητέρας της; Απεβίωσε όντως τον Αύγουστο του 2023;
Απαντήσεις για τον χρόνο και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση στα οστά της.
Οι Αρχές αναζητούν ακόμα τον συνεργό της 62χρονης, έναν αλλοδαπό ονόματι Γιάννης, ο οποίος τη βοήθησε να τη θάψει στον στάβλο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega η 62χρονη έθαψε τη συγκεκριμένη γυναίκα, προφανώς για να αποφύγει τη διαδικασία της κηδείας, γιατί το γραφείο κηδειών θα ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει τον θάνατό της στις αρμόδιες υπηρεσίες, άρα να κοπεί η σύνταξη.
Το ερώτημα είναι αν υπήρξαν παθολογικά αίτια αλλά κυρίως πότε υπήρξε ο θάνατος, διότι μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για ψεύδη περί μεταφοράς της μητέρας της σε δομή. Ο γιος της 62χρονης, που σπουδάζει στην Κρήτη, είπε με τη σειρά του ότι έχει να να τις δει 5 χρόνια…
Η σορός μεταφέρθηκε στο εργαστήριο Δικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτήν την εξέταση μπορεί να βρεθεί αν έχουν κακώσεις τα οστά, αν είναι σπασμένο το υοειδές οστό (που σπάει σε στραγγαλισμό) και από εκεί και πέρα μπορούν να δουν από εξετάσεις αν είχε δηλητηριαστεί η σορός με κάποια βαρέα μέταλλα.
Πώς την τσάκωσαν οι Αρχές
Για περίπου δύο χρόνια η 62χρονη προϊσταμένη του ΚΕΠ Οινοφύτων κρατούσε θαμμένη τη μητέρα της μέσα σε στάβλο δίπλα στην οικία τους, στο χωριό Κλειδί της Βοιωτίας, με σκοπό να συνεχίσει να εισπράττει τη σύνταξή της.
Το μακάβριο μυστικό αποκαλύφθηκε όταν η γυναίκα που η 62χρονη προσπαθούσε να παρουσιάσει ως μητέρα της αποκάλυψε στις Αρχές τη πραγματική της ταυτότητα.
Σύμφωνα με μαρτυρία ανιψιού της, η προϊσταμένη του ΚΕΠ είχε ζητήσει τη βοήθειά του με δραματικό τρόπο, λέγοντάς του: «Ή με βοηθάς ή θα βάλω τέλος στη ζωή μου».
«Η μητέρα μου είχε κινητικά προβλήματα και “έφυγε” το 2023 από παθολογικά αίτια. Επειδή αντιμετώπιζα σοβαρά οικονομικά προβλήματα αποφάσισα να μη δηλώσω τον θάνατό της για να συνεχίσω να λαμβάνω το επίδομα αναπηρίας και τη σύνταξη. Προσέλαβα τον Γ… με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος με βοήθησε να τη θάψουμε», πρόσθεσε στην κατάθεσή της.
Βοιωτία: Πώς έπαιρνε τα επιδόματα από τις επιτροπές
Κάθε δύο χρόνια περνούν από επιτροπή όσοι παίρνουν επίδομα. Ποιον παρουσίασε τότε στην επιτροπή; Πάλι την ηλικιωμένη με την άνοια που δεν είναι μητέρα της; Αν τα χρήματα που έχει πάρει από τις συντάξεις και τα επιδόματα ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες ευρώ, τότε το κατηγορητήριο θα αλλάξει και από πλημμέλημα θα γίνει κακούργημα.
Μέσω εξέτασης dna και με τη βοήθεια ανθρωπολόγου θα επιβεβαιωθεί ότι είναι όντως η μητέρα της και θα προσδιορίσει το πότε πέθανε, αφού πολλοί γείτονες καταγγέλλουν ότι είχαν να τη δουν πάνω από 5 ίσως και 7 χρόνια.
Πηγή: thetoc.gr