Μαντζάρου 3: Το σκέκι των πολιτικών συναντήσεων!

Της Δήμητρας Αθανασοπούλου
Μαντζάρου 3: Το στέκι των πολιτικών συναντήσεων και… εξελίξεων!

propoli

Κάθε ιστορικό μπαρ  -λένε- χρωστά τη φήμη του στους θαμώνες του,  σε εκείνους που το ενσωμάτωσαν  στην καθημερινή τους εμπειρία,  που μοιράστηκαν τους συλλογισμούς και τα σχέδια τους  -με ή χωρίς αλκοόλ- αλληλεπιδρώντας με το χώρο  και συμβάλλοντας  με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στη συγγραφή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Στη Μαντζάρου, στον αριθμό 3,  βρίσκεται ένα  παλιό αρχοντικό, πλήρως ανακαινισμένο, που  μοιάζει να έχει μετεξελιχθεί στο νέο στέκι πολιτικών συναντήσεων και εξελίξεων του αθηναϊκού κέντρου .

«Είναι ένα μαγαζί όπου χωρούν όλα τα χρώματα μαζί» λέει στην Politik ο Βαγγέλης Πιττερός, η ψυχή του πολυεπίπεδου all day bar, ο οποίος γνωρίζει πλέον τις μικρές συνήθειες και τις μύχιες σκέψεις αρκετών σπουδαίων ανθρώπων.  Πράγματι οι συντροφιές που  δημιουργούνται γύρω από τα τραπεζάκια δεν έχουν χρώμα.  Βουλευτές της ΝΔ κάθονται παρέα με πολιτικούς από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Στο νεοκλασικό του 19ου αιώνα ζούσε κάποτε ο συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος γνωστός για τη μελοποίηση του εθνικού μας ύμνου. Γι’ αυτό και το μπαρ είναι πόλος έλξης και  καλλιτεχνών.  «Οι πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις  όμως είναι εκείνες μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων»  διασαφηνίζει ο  ιδιοκτήτης του  «Μαντζάρου 3» ενώ μας  απαριθμεί ονόματα  όταν του το επιτρέπει το «επαγγελματικό απόρρητο».  Αφηγείται ιστορίες,  περιγράφει στιγμιότυπα και εμείς δεν παρεμβαίνουμε με ελάχιστες ερωτήσεις για να μη διακόψουμε τον ειρμό του. Κάποια από αυτά  που εξιστορεί μπορούν να γραφτούν, άλλα πάλι όχι.  Γιατί στη Μαντζάρου 3 το  βασικό μότο είναι -όπως μας  διασαφηνίζει η ιδιοκτησία- «μυστικότητα και μη φωτεινότητα»…

-Τι ξεχωριστό συμβαίνει σήμερα  στη «Μαντζάρου 3» ενόψει εκλογών;

«Ο χώρος παντρεύει το χθες και το σήμερα. Εδώ συνυπάρχει το παρόν και το μέλλον. Εδώ βλέπουμε πόσο διαφέρει το παλιό ΠΑΣΟΚ από το σημερινό, πως αλλάζουν οι απόψεις και πως ένας χώρος εξελίσσει πολιτικές γενιές. Αυτήν την περίοδο κλείνονται ραντεβού  μεταγραφών. Πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές κάνουν εδώ τις συζητήσεις τους και κλείνουν τις συμφωνίες τους. Ονόματα δεν μπορώ να πω! Σε εμάς δεν έρχονται μόνο πολιτικοί αλλά πολλοί δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες».

 -Ας μη δώσουμε  σε αυτή τη φάση ονόματα αλλά κλίμα..

«Είναι μια μεταβατική περίοδος. Οι βουλευτές έρχονται εδώ και μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Το μεγάλο κουίζ είναι που θα τοποθετηθεί ο καθένας. Με κριτήριο τους δήμους και τις έδρες.  Ο δεξιός υποψήφιος κοιτάζει πρώτα τα βόρεια και τα νότια ενώ ο Συριζαίος κοιτάζει πρώτα τα δυτικά.  Θα ήθελα εκλογές κάθε χρόνο με την έννοια πως δρομολογούνται εξελίξεις και δίνεται τεράστια τροφή για κους-κους».

-Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές κάποιας ενδιαφέρουσας κουβέντας το τελευταίο διάστημα;

«Μια ωραία συζήτηση έγινε πρόσφατα στο μπαλκόνι παρουσία του Μάκη Βορίδη,  του Ανδρέα Κατσανιώτη και μιας ομάδας βουλευτών».

«Οι χώροι μας είναι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Χαρακτηρίζονται από τη μυστικότητα»

-Οι χώροι δείχνουν να  ενδείκνυνται για  «μυστικά δείπνα». Από την κρυμμένη ταράτσα μέχρι την αίθουσα με το τζάκι..

«Οι χώροι μας είναι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Χαρακτηρίζονται από τη μυστικότητα.  Έχουν επιλέξει αυτό το χώρο γιατί τους ενδιαφέρει η ηρεμία και να περάσουν ένα ήσυχο απόγευμα».

-Ποιοι είναι οι βασικοί θαμώνες και με ποιους συγχρωτίζονται;

Ο Νικήτας Κακλαμάνης αγαπά το τζάκι στο κάτω επίπεδο  και επιλέγει να περνά εδώ την παραμονή Χριστουγέννων. Από το μαγαζί έχει περάσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Άννα Μισέλ Ασηκαμοκοπούλου, η Άννα Καραμανλή. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι ένας πελάτης που έρχεται συχνά. Ο Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Μανιάτης».

Από τις πολιτικές ζυμώσεις που έχουν λάβει εδώ ποιες ξεχωρίζετε;

«Όταν  είχαμε δημοτικές εκλογές το 2014  είχαμε το Νικήτα Κακλαμάνη στο πάνω μπαρ και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στο κάτω μπαρ.  Ήταν την ίδια ώρα και οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι στο μαγαζί μου. Το ίδιο συνέβαινε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ κάθε βράδυ μετά τις συγκεντρώσεις και μοιραζόταν  τους προβληματισμούς του με τους συνεργάτες του. Εδώ βρίσκονταν και τα διάφορα επιτελεία για την αρχηγεία στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Στο μαγαζί μου ήταν ταυτόχρονα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

-Κάτι που σας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση;

«Εντύπωση μου έκανε πως στεκόταν η Μανωλίδου δίπλα στον Άδωνι, με σεμνότητα!»

«Εδώ υπάρχουν παρέες έξω καρδιά που ξεφεύγουν από τα κομματικά σύνορα»

-Θα λέγατε πως σας προτιμούν οι «δεξιές» παρέες;

«Εδώ υπάρχουν παρέες έξω καρδιά που ξεφεύγουν από τα κομματικά σύνορα.  Δεν υπάρχουν κομματικά τραπέζια. Είναι πολιτικό στέκι μακριά από χρώματα.  Στο μαγαζί  χωρούν όλα τα χρώματα μαζί! Έρχεται συχνά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός. Η Εύα Καϊλή έχει στηρίξει το μαγαζί με την παρουσία της και τις συνεντεύξεις της».

-Μεταστραφήκατε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων που συγχρωτίζεστε με πολιτικούς  από την κεντροαριστερά δεδομένου πως προέρχεστε από το χώρο της δεξιάς;

«Δεν υπάρχουν χώροι. Υπάρχουν άνθρωποι  που υποστηρίζουν τους χώρους».

-Αλήθεια πως καταλήξατε στην επιλογή του συγκεκριμένου  χώρου ;

«Ήταν ένα παλιό αρχοντικό παρατημένο στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, από το  2008 μέχρι το 2013. Με το συνέταιρο μου, τον Γιάννη Μαρτάτο, αποφασίσαμε να το ανακαινίσουμε  μετά από ένα περπάτημα που κάναμε.  Ήταν ρίσκο γιατί ήταν κρυμμένο σε έναν πεζόδρομο. Και ήμασταν μέσα στην κρίση. Αλλά το πιστέψαμε. Και λένε πως όταν θέλεις πολύ κάτι και το πιστέψεις θα πετύχει. Αρχίσαμε να το φτιάχνουμε και το Μάιο του 2014 ανοίξαμε».

-Πως ήταν η ατμόσφαιρα  στα τραπεζάκια της Μαντζάρου τον Ιούλιο του 2015, την περίοδο του δημοψηφίσματος;

«Εκείνη η περίοδος ήταν στα “κόκκινα”. Είχαν ξεχωρίσει τα τραπεζάκια του “ναι” και του “όχι”. Το σχίσμα στην κοινωνία είχε μεταφερθεί  στον απλό καφέ, στο βραδινό φαγητό».

Τι θα  ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές;

«Ιδεολογικά ανήκω σε έναν χώρο που δεν τον αλλάζω. Δεν είμαι κολλημένος. Είμαι πολιτικοποιημένος. Στηρίζω φίλους ικανούς και από άλλους χώρους. Δεν σας κρύβω πως πολύ φίλος μου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΚΙΝΑΛ. Και τον έχω στηρίξει».

-Τι κυριαρχεί στις συζητήσεις στα πολιτικά τραπέζια εκτός από  προβλεπόμενα;

«Το μουντιάλ, ζητήματα της καθημερινότητας. Μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα από μια είδηση που παίχτηκε στο δελτίο».

– Έχετε παραστεί ποτέ σε εντάσεις , τσακωμούς, ρήξεις;

«Ποτέ δεν έχουν συμβεί τσακωμοί εδώ! Η πολυσυλλεκτικότητα του χώρου μας βοηθά όλους.  Στο μαγαζί ακούγονται όλες οι φωνές, πράσινες, κόκκινες, μπλε!»

-Το σπίτι του Μάντζαρου είναι και καλλιτεχνικό στέκι..

«Ο καλλιτεχνικός κόσμος μας τιμά ιδιαίτερα για πολλούς λόγους  Γιατί ήταν και το σπίτι του Μάντζαρου που μελοποίησε τον εθνικό ύμνο.  Αλλά και γιατί το Παλλάς μας είχε κάνει στέκι. Και όλα τα καλλιτεχνικά τραπέζια γίνονταν εδώ. Θα  βρεις εδώ τον Σταμάτη Φασουλή,  τη Μάρω Κοντού, το Νίκο Γαλανό. Στο μαγαζί έρχεται η Τόνια Σωτηροπούλου,  ο Μαραβέγιας,  η Δήμητρα Ματσούκα, ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Αντώνης Ρέμος  και πολλοί άλλοι».

-Θα μπορούσατε να αν μας πείτε τι επιλέγουν να πιουν κάποιοι τακτικοί πελάτες όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης , ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Δένδιας;

«Ο Κακλαμάνης coca cola light, ο  Δένδιας βότκα, ο Ανδρουλάκης βότκα και  ο  Βαρβιτσιώτης τζιν».

-Από το δημοσιογραφικό σινάφι ποιοι δίνουν συχνά το παρόν;

«Από πού να ξεκινήσω; Από  τον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη,  τον Γιώργο Κουβαρά και τον Ανδρίτσο του ΣΚΑΙ,  τον Γιώργο Ευθυμίου, τη Γεραντώνη, τον Θανάσαινα; Τα πιο ωραία ραντεβού είναι ανάμεσα σε δημοσιογράφους και πολιτικούς που μοιράζονται προβληματισμούς.  Η εικόνα ενός πολιτικού περνά πάντα μέσα από ένα δημοσιογράφο. Εδώ έδωσε συνέντευξη του ο  Νίκος Δένδιας, ο Κώστας  Κυρανάκης, η Σοφία Ζαχαράκη».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Loading