Η νέα ταινία της Σιάν Χέντερ, με τίτλο «Coda» αφηγείται την ιστορία μίας 17χρονης μαθήτριας λυκείου
Η Ρούμπι, η οποία είναι η μόνη στην οικογένειά της, που δεν είναι κωφή και μεγαλώνει βοηθώντας στις επισκέψεις σε γιατρούς, στην επικοινωνία με τη χρήση διερμηνείας και στη μικρή οικογενειακή αλιευτική επιχείρηση.
Στο σχολείο συμμετέχει στη χορωδία και ανακαλύπτει το πάθος της για το τραγούδι. Η δασκάλα μουσικής την προτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα στο μουσικό σχολείο και έτσι βρίσκεται ανάμεσα στην οικογένειά της και στο όνειρo της.
Η οικογένεια επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα στην ταινία και τους τρεις χαρακτήρες με απώλεια ακοής (πατέρα, μητέρα, αδελφό) της πρωταγωνίστριας υποδύονται κωφοί ηθοποιοί.
«Θεωρώ ότι θα ήταν χαμένη ευκαιρία, αν δεν είχα εντάξει στο καστ κωφούς ηθοποιούς» εξηγεί η Σιάν Χέντερ στο BBC.
«Η κώφωση δεν είναι ένα κοστούμι που μπορείς να φορέσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές πτυχές, κι αν δεν έχεις ζήσει την εμπειρία, δεν μπορείς να ερμηνεύσεις τον ρόλο» αναφέρει.
«Η ταινία καινοτομεί ως προς την υποστήριξη της κοινότητας κωφών και της κοινότητας ατόμων με βαρηκοΐα» δήλωσε η Μάρλι Μάτλιν, η οποία υποδύεται την κωφή μητέρα. Είναι η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1986, για την ερμηνεία της στην ταινία «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Royal National Institute for Deaf People» στο Ηνωμένα Βασίλειο, ένας στους πέντε ενήλικες είναι κωφοί ή έχουν απώλεια ακοής.
Τη νεαρή Ρούμπι υποδύεται η Βρετανίδα σταρ, Εμίλια Τζόουνς.
- Φωτιά στη Δροσοπηγή Αφιδνών: ισχυρές δυνάμεις και μήνυμα 112 στους κατοίκους
- Η ηφαιστειακή τέφρα «έκοψε» πτήσεις στην Ινδονησία: Έξι αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά
- ΔΕΘ: Θετικό αποτύπωμα βλέπει ο Β. Κορκίδης για τη μεσαία τάξη και τις ΜμΕ
- Συγκίνηση για Αντωνιάδη: ο Καραμανλής μίλησε για τον «στρατηγό και τον κανονιέρη»
- Στοχευμένα μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο Γ. Χατζηθεοδοσίου μετά τη ΔΕΘ
![]()
