Έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά θα πωληθεί σε δημοπρασία έναντι 70 εκατ. δολαρίων

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, συλλέκτης έργων τέχνης Γιασάκου Μαεζάβα θα διαθέσει προς πώληση σε δημοπρασία πολύτιμο πίνακα ζωγραφικής του Ζαν Μισέλ Μπασκιά μέσω του οίκου Phillips

Τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε δημοπρασίες το 2021, καθώς πωλήθηκαν έναντι 439,6 εκατομμυρίων δολαρίων και κατέλαβαν τη 2η θέση μετά τους πίνακες ζωγραφικής του εμβληματικού Πάμπλο Πικάσο.

propoli

Ο Γιασάκου Μαεζάβα αγόρασε τον μεγαλειώδη πίνακα με λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, Untitled (1982) από τον οίκο Christie’s τον Μάιο του 2016 καταβάλλοντας 57,3 εκατομμύρια δολάρια. Η αξία του μεγάλων διαστάσεων πίνακα εκτιμάται ότι σήμερα ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν το έργο πωληθεί στην εκτιμώμενη τιμή, ο Ιάπωνας συλλέκτης θα έχει κέρδος 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο «Untitled» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της σύγχρονης εποχής.
Δημιουργήθηκε το 1982 στη Μόντενα της, όπου ο Μπασκιά παρουσίασε έργα του σε εκθέσεις μετά από πρόσκληση του εμπόρου Εμίλιο Ματζόλι σε 2 περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τρεις πρωτοποριακές αυτοπροσωπογραφίες συμπεριλαμβανομένου του Untitled, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού.

Η εντυπωσιακή οριζόντια μορφή στον πίνακα είναι πιθανότατα ένα νεύμα σε μια άλλη εικόνα-ορόσημο του 20ου αιώνα, τη Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο, την οποία ο καλλιτέχνης είδε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης όταν ήταν παιδί και όπως θυμήθηκε αργότερα, του άφησε έντονη εντύπωση.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος είναι επίσης κάτοχος του πιο ακριβού έργου του Μπασκιά που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο πίνακας “Untitled-(Skull With Blue)” πωλήθηκε 110,5 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby’s τον Μάιο του 2017.

Δείτε επίσης: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ

Loading