Η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε του Κούσκο παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Μπιενάλε του Κούσκο, αρχαία πρωτεύουσα του Περού, και παρουσιάζει το Μουσείο της Μπουμπουλίνας.

Από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της περιοδεύουσας εικαστικής έκθεσης «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό», την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Σπετσών, με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης-Marble Art Museum» και υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

propoli

Το 1821 ήταν μια χρονιά ορόσημο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες το 2021 γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την δική τους Ανεξαρτησία.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού, το Κούσκο, διοργανώνεται η επίσημη Μπιενάλε Ανεξαρτησίας, με τίτλο «Independencia: Bienal de Arte de Cusco» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Οι δύο καλλιτεχνικοί επιμελητές, ο Ιάννης Πανταζίδης (Ελλάδα) και η Αngela Delgado (Περού) είδαν ως πρόκληση τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας των δύο χωρών για να προσεγγίσουν μέσω των εικαστικών τεχνών δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές των επαναστάσεων, την Λασκαρίνα Μπουμπολίνα και την μάρτυρα της περουβιανής ανεξαρτησίας Μικαέλα Μπαστίδας (1744-1781), πρωτοπόρο ηγέτη των ιθαγενών κατά της ισπανικής κυριαρχίας στη Νότια Αμερική.

«Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μικαέλα Μπαστίδας: Αναδρομές σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ» είναι ο τίτλος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, όπου Έλληνες και Περουβιανοί καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από τις δύο αυτές ηρωίδες.

Οι Αριστείδης Πορτούλας και Χρήστος Γεωργίου δημιούργησαν ένα εμβληματικό έργο (2,5m x 2,5m), που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα και την Μπαστίδας.

Οι δύο καλλιτέχνες κατέγραψαν τα στάδια της δημιουργίας τους μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και δημιούργησαν ένα βίντεο που μιλάει για τη διαδρομή τους από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για την εικόνα που έχουν για τις δύο ηρωίδες.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν επίσης από την Ελλάδα η Ανδριανή Παπαλέκα, η Μαριλένα Μέλη και η Νινέτα Βρετού και από Περού η Nereida Apaza και ο Raúl Chuquimia.

Τα έργα θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες και με την ολοκλήρωσή της έκθεσης θα οργανωθεί ημερίδα με τίτλο «Η Μπουμπουλίνα και η Μπαστίδας του χτες και οι ηρωίδες του σήμερα».

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η παρουσίαση τους στη Μπιενάλε του Περού.

Η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Περού στην Ελλάδα.

Όσο για την περιοδεύουσα έκθεση «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό», σταθμεύει στο Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες από 24 Αυγούστου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τα οποία πραγματεύονται την πορεία του ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Ασλανίδου Μαρία, Παναγιώτης Βουγάς, Γιώργος Γκιζάρης, Jorge Luis Chavarria Aleman (Γουατεμάλα), Hernán Benedetti (Αργεντινή) και άλλοι.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading