Η Σ. Γιαννάτου καλεσμένη στη σειρά συναυλιών «Lighthouse Sessions» του ΚΠΙΣΝ

Η Σ. Γιαννάτου καλεσμένη στη σειρά συναυλιών «Lighthouse Sessions» του ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 20.30 καλεσμένη του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στην ενότητα μουσικών εκδηλώσεων «Lighthouse Sessions» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι η Σαβίνα Γιαννάτου. 
  
Η ενότητα εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2021 και έχει ως στόχο να αναδείξει τη δύναμη της μουσικής γλώσσας σε πέντε πρωτότυπα πορτραίτα συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο και, για αυτό, μοναδικό αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Όλες οι συναυλίες της ενότητας θα παραμείνουν αναρτημένες στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους. 
  
Κάθε μήνα, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συνομιλεί με τους διακεκριμένους καλεσμένους του για τη ζωή και τις μουσικές τους αναζητήσεις, ενώ, παράλληλα, τους καλεί σε έναν μουσικό διάλογο, με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Μετά τη Σαβίνα Γιαννάτου θα ακολουθήσουν ο λαουτιέρης Γιώργης Μανωλάκης, δημιουργός των Couleur Locale, το μουσικό σχήμα Τακίμ και ο Δημήτρης Μυστακίδης.  
  
Τα Lighthouse Sessions πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μεταδίδονται μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube. 
  
Η Σαβίνα Γιαννάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με υποτροφία του «Μουσηγέτη». Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε με την εκπομπή του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ «Εδώ Λιλιπούπολη» σε συνεργασία κυρίως με τη Λένα Πλάτωνος, με την οποία  στη συνέχεια ηχογράφησε τους δίσκους «Σαμποτάζ», «Καρυωτάκης 13 τραγούδια», και «Το ’62» του Μάνου Χατζιδάκι, που αποτελούν σταθμούς για την ελληνική δισκογραφία. 
  
Συνεργάστηκε, επίσης, με τους συνθέτες Νίκο Μαμαγκάκη (στις όπερες Ερωτόκριτος και Αρετούσα, Ερωφίλη, Όπερα των Σκιών και σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές), Νίκο Κυπουργό (Νανουρίσματα, Τα μυστικά του κήπου), Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Δημήτρη Καμαρωτό, Βαγγέλη Κατσούλη, Arild Andersen, Barry Guy, Νίκο Γαλενιανό κ.ά. Υπήρξε μέλος (1981-1991) του «Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής» ερμηνεύοντας μουσική του μεσαίωνα και της αναγέννησης. Από το 1992 ασχολείται με τον ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό στο χώρο της free τζαζ. Από το 1994 συνεργάζεται με το συγκρότημα «Primavera en Salonico» με το οποίο ερμηνεύει τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια σε μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Έχει συνθέσει μουσική για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, καθώς και για ντοκιμαντέρ, παραστάσεις παντομίμας και video art.  Η δισκογραφία της περιλαμβάνει γύρω στους τριάντα δίσκους με συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και δικά της τραγούδια. 
  

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play