90ή ΔΕΘ: Την επαναβιομηχάνιση πρέπει να την κάνουμε εμείς οι επιχειρηματίες, λέει ο Κρίστιαν Χατζημηνάς

90ή ΔΕΘ: Την επαναβιομηχάνιση πρέπει να την κάνουμε εμείς οι επιχειρηματίες, λέει ο Κρίστιαν Χατζημηνάς

Για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού και της μετεκπαίδευσής του στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για την επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας μίλησε ο πρόεδρος του EFA Group και CEO του THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο OT FORUM της 90ής ΔΕΘ.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό μετράει πολύ σε ένα περιβάλλον με νέες τεχνολογίες και ότι η Ελλάδα διαθέτει φυσικό πλεονέκτημα, καθώς έχει άξιες και άξιους μηχανικούς.

Όπως τόνισε, οι εταιρείες πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και να αξιοποιήσουν τη νέα κυβερνητική πολιτική, η οποία δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων μέσω του ΕΛΚΑΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό και όχι μόνο σε πελάτη ή υπεργολάβο, ο κ. Χατζημηνάς είπε ότι με το 25% έχει γίνει μία κοσμογονική αλλαγή, αφού πλέον το κράτος μπορεί να προσδιορίσει πριν από την ανάληψη του έργου την ελληνική προστιθέμενη αξία. Με αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, τα κλειδιά περνούν σε ελληνικά χέρια.

Παλιότερα, επειδή ορισμένες προμήθειες έπρεπε να ολοκληρωθούν γρήγορα, η δημόσια διοίκηση δεν μπορούσε να ασκήσει τις δέουσες πιέσεις. Σήμερα, όπως σημείωσε, το τοπίο έχει αλλάξει. Αν η Ελλάδα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ξένο προμηθευτή που θα ήθελε να κρατήσει τα κλειδιά, η πρώτη αντίδραση θα ήταν αρνητική. Όταν μια εταιρεία διαπιστώσει ότι κινδυνεύει να χάσει μια μεγάλη προμήθεια και η ελληνική κυβέρνηση εννοεί το «όχι», τότε οι ξένες εταιρείες αναγκάζονται να συνεργαστούν.

Όσον αφορά τη δυνατότητα επενδύσεων από τις ελληνικές εταιρείες, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς επισήμανε ότι λίγες είναι οι εταιρείες που παίρνουν ρίσκα και προχωρούν στις επενδύσεις που χρειάζεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εταιρείες-κέλυφη, ο CEO του THEON είπε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα επικρατούσε κάποτε ο λάθος «σοσιαλισμός». Γινόταν μία προμήθεια και έπρεπε να δοθεί παντού. Αυτό έχει εξαφανιστεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα η λέξη κέλυφος αφορά ξένες εταιρείες, κυρίως μικρές, που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία.

Ένα ακόμη ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η συντήρηση συστημάτων όταν αλλάζει το κλίμα μεταξύ δύο χωρών ή μέσα σε μια εταιρεία. Χρειάζονται ξένες επενδύσεις, είπε, αλλά τέτοιες που να μη φεύγουν προς τα έξω.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε ότι η επαναβιομηχάνιση στην Ελλάδα θα γίνει μόνο με όρους τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτό είναι εύκολο, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες, αν επενδύσει χρόνο. Χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα και να μην υπάρχει το χειρότερο καθεστώς αποσβέσεων 10% σε όλη την Ευρώπη, ειδικά για επενδύσεις υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ειδικά για το ανθρώπινο δυναμικό, ο πρόεδρος του EFA Group υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η παροχή ενός 15ου μισθού με την προϋπόθεση επιτυχούς μετεκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η αμυντική βιομηχανία μπορεί να φέρει πίσω στην Ελλάδα ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε για το εξωτερικό, υποστήριξε ο ίδιος, ειδικά μέσω του μέτρου για το αφορολόγητο 50%.

Στην Ελλάδα έχουμε τους χαμηλότερους φόρους, δεν χρειάζεται να μειωθούν παραπάνω. Τα φορολογικά κίνητρα πρέπει να γίνονται με μια προσέγγιση οριακής φορολόγησης, τόνισε ο κ. Χατζημηνάς, λέγοντας ότι χρειάζονται χειρουργικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται, για παράδειγμα όταν μια εταιρεία ξοδεύει μεγάλα ποσά στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε ότι την επαναβιομηχάνιση πρέπει να την κάνουμε εμείς οι επιχειρηματίες. Όπως είπε, υπάρχει μεν ούριος άνεμος, αλλά εμείς πρέπει να φτιάξουμε το σκαρί για να πάμε μπροστά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play