Μάθετε πώς σχεδόν το 30% των φορολογούμενων στην Ελλάδα πετυχαίνει μειώσεις φόρων μέσω της ΔΕΔ. Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογούμενων στη χώρα μας, συγκεκριμένα τρεις στους δέκα, έχουν καταφέρει να γλιτώσουν επιπλέον φόρους και πρόστιμα αξίας χιλιάδων ευρώ. Αυτοί οι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, ζητώντας την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Μετά την εξέταση των αιτημάτων τους, η ΔΕΔ έχει προχωρήσει στην ακύρωση προστίμων και προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν για φορολογικές παραβάσεις.
Πολλές προσφυγές από ελεύθερους επαγγελματίες που ζητούν την ακύρωση του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού απορρίφθηκαν. Για όσους δεν έλαβαν θετική απάντηση στη ΔΕΔ, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, όπου προσφεύγει το 40% των φορολογούμενων που αποτυγχάνουν στις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, υπεβλήθησαν 2.913 ενδικοφανείς προσφυγές, εκ των οποίων εξετάστηκαν οι 1.969. Από αυτές, 577 περιπτώσεις δικαιώθηκαν, εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή των φόρων και προστίμων.
Οι 1.368 προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ 15 απορρίφθηκαν σιωπηρώς λόγω εκπνοής προθεσμίας. Παράλληλα, 37.262 υποθέσεις φορολογικών διαφορών έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, με εκκρεμείς 4.489 υποθέσεις.
Το τελευταίο διάστημα, πολλοί φορολογούμενοι που διαπιστώνονται με φορολογικές παραβάσεις επιλέγουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των ελέγχων, προκειμένου να επιτύχουν μείωση των προστίμων έως και 50%. Με ηλεκτρονική δήλωση, δηλώνουν ότι αποδέχονται την κύρια οφειλή, κερδίζοντας σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr