Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ+ (OPEC+) αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αν και οι πηγές επισημαίνουν ότι αυτή θα παραμείνει κυρίως θεωρητική όσο διαρκεί ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν, ο οποίος έχει διαταράξει τον εφοδιασμό στην περιοχή του Κόλπου.
Επτά χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 188.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες και προσχέδιο δήλωσης του ΟΠΕΚ+. Αυτή η κίνηση στοχεύει να δείξει την ετοιμότητα της ομάδας να ενισχύσει τον εφοδιασμό μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Τα επτά κράτη που συμμετέχουν στη διαδικτυακή συνάντηση είναι η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Αλγερία, το Καζακστάν, η Ρωσία και το Ομάν. Με την αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ΟΠΕΚ+ πλέον αριθμεί 21 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, αλλά μόνο οι επτά χώρες και τα ΗΑΕ συμμετείχαν στις αποφάσεις για τη μηνιαία παραγωγή τα τελευταία χρόνια.
Ο πόλεμος στο Ιράν, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς και το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, έχουν μπλοκάρει τις εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, καθώς και από τα ΗΑΕ. Πριν από τη σύγκρουση, αυτές οι χώρες ήταν οι μόνες που μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή στην ομάδα.
Η προγραμματισμένη αύξηση παραγωγής θα παραμείνει κυρίως συμβολική μέχρι να ξανανοίξουν τα στενά του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα, και ακόμα και τότε θα απαιτηθούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να επανέλθουν οι ροές στα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με στελέχη του πετρελαϊκού τομέα και του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου.
Η διαταραχή αυτή έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλό τετραετίας, πάνω από 125 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις καυσίμων αεροσκαφών σε έναν με δύο μήνες, καθώς και για αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
![]()

