Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers, καθώς η συνολική αξία τους έφτασε τα 79,653 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2026, από 79,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η άνοδος αυτή κατά περίπου 59 εκατ. ευρώ συνδέεται με την αύξηση των κόκκινων δανείων προς τις επιχειρήσεις, ενώ προς νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες καταγράφηκε μείωση.
Πιο αναλυτικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκε σε 28,150 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026, από 27,800 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ και έφτασε τα 28,148 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 9,817 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε αμετάβλητη στο 1 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026.
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 9,988 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026.
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 187 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 41,515 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026. Τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν κατά 24 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 16,218 δισ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 24,961 δισ. ευρώ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
