[IMATZ]
Ακίνητα: Αύξηση 34,4% στο χάσμα τιμών από αγγελία σε συμβόλαιο αγοράς

Ακίνητα: Αύξηση 34,4% στο χάσμα τιμών από αγγελία σε συμβόλαιο αγοράς

Διπλασιασμός της απόκλισης τιμών στα ακίνητα σε Ελλάδα, ενδεικτικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων. Σε δύο παράλληλους κόσμους κινείται η αγορά ακινήτων, καθώς η απόσταση μεταξύ τιμών αγγελιών και πωλήσεων έχει αυξηθεί δραματικά. Από το 19,9% το 2022, το χάσμα έφτασε στο 34,4% το 2025, δείχνοντας μια επιβάρυνση για τους αγοραστές. Τα πρόσφατα δεδομένα από τη ReDataset αποκαλύπτουν μια αγορά δύο ταχυτήτων, καθώς οι πραγματικές τιμές πωλήσεων έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις τιμές που ζητούν οι πωλητές.

Στην Αθήνα, η ζώνη αντικειμενικής αξίας 1.650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφει διεύρυνση αυτού του χάσματος. Συγκεκριμένα, οι τιμές σε αγγελίες φτάνουν τα 2.325 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ οι τιμές συναλλαγών ανέρχονται στα 1.730 ευρώ. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι εμφανείς όχι μόνο στο επίπεδο των αγοραπωλησιών, αλλά και στα φορολογικά έσοδα, ιδιαίτερα από τον φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται σε 18,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Νίκαια-Άγιο Ιωάννη Ρέντη, οι πωλήσεις έχουν δείξει τη μεγαλύτερη βελτίωση, με την απόκλιση να μειώνεται από 43,8% το 2022 σε 29,1% το 2025. Αντίστοιχα, στο Γαλάτσι και στο Περιστέρι παρατηρούνται μικρές διαφοροποιήσεις, με τις μέσες τιμές αγγελιών και πωλήσεων να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της αγοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική, καθώς οι τιμές αγγελιών ξεπερνούν τις αντικειμενικές αξίες κατά 75,4% το 2025, με σοβαρές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα. Το χάσμα σε περιοχές όπως η Μενεμένη έχει περιοριστεί, εντούτοις η γενικότερη εικόνα μαρτυρά μια συνεχιζόμενη αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στις αξίες που ζητούν οι πωλητές και την πραγματική ικανότητα των αγοραστών.

Αυτή η κατάσταση καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί στην αγορά ακινήτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play