(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ακρίβεια: Μειωμένες κατά 30% οι πωλήσεις οβελία – Προβληματισμένοι οι κρεοπώλες

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των κρεοπωλών με δεδομένες τις μειωμένες παραγγελίες οβελία, με την πτώση να κυμαίνεται πέριξ του 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Αλμυρό» φαίνεται ότι θα είναι το αρνί φέτος το Πάσχα με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες να σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν αμνοερίφια σε μέση τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό και τους δεύτερους να τονίζουν, ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ύστερα και από τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα καταστήματά τους, η τιμή υπολογίζεται φέτος λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ/κιλό.

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι παραγγελίες καταγράφονται ήδη μειωμένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με το Πάσχα του 2023. Δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές, θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη το φετινό Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών υπολογίζεται ότι φέτος οι εξαγωγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω του Πάσχα των Καθολικών ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Σκρέκας: «Στόχος στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, η τιμή στο αρνί να είναι από 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα»

Το «Καλάθι του Πάσχα» που ξεκίνησε σήμερα, έχει στόχο να συγκρατήσει τις τιμές και οι καταναλωτές θα δουν, για παράδειγμα, στα αμνοερίφια οι τιμές να είναι ίδιες και χαμηλότερες σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, όπως ανέφερε ο Υπουργός ΑνάπτυξηςΚώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες (23/04) στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Άρα, αυτό θα συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, θα δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι μόνο βεβαίως, να μπορέσουν να προμηθευθούν τα βασικά για το πασχαλινό τραπέζι σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Βεβαίως, η προσπάθεια δεν μένει μόνο στο θέμα του “Καλαθιού”.

Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων, διορθώνοντας αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του εμπορίου, έτσι ώστε πραγματικά να δούμε σιγά – σιγά, όπως και το βλέπουμε, τις τιμές να αποκλιμακώνονται και τον πληθωρισμό να πέφτει. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα, αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις» σημείωσε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Ιδιαίτερα για τα αμνοερίφια, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πολλές τιμές στην αγορά, το ζητούμενο όμως για την κυβέρνηση είναι στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, η τιμή στο αρνί να είναι από 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια και για κάθε είδους καταναλωτή, αφού πρέπει να έχει την επιλογή. Αυτό προσπαθούμε εμείς να κάνουμε, δηλαδή να δώσουμε στα νοικοκυριά την επιλογή. Θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν το οποίο να είναι πιο προσιτή τιμή, γιατί δεν μπορούν;

Θέλουν να επιλέξουν ένα άλλο προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ή τέλος πάντων να τους αρέσει περισσότερο, μπορούν επίσης να το επιλέξουν. Αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε, δηλαδή να υπάρχουν επιλογές ώστε τα νοικοκυριά να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς να δυσκολεύονται», ανέφερε.

«Στα βασικά προϊόντα, όπως είναι το πασχαλινό τσουρέκι, το αρνί και άλλα πασχαλιάτικα, όλα αυτά όπως είναι η φέτα και τα λοιπά, φαίνεται, θα το δούμε βεβαίως στο “Καλάθι του Νοικοκυριού” που θα ανακοινωθεί αύριο από την κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ, φαίνεται ότι οι τιμές θα είναι οι ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι και χαμηλότερες από το περσινό Πάσχα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Στα τρόφιμα βλέπουμε ότι τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα έχουμε μία αποκλιμάκωση πληθωρισμού της τάξης του 40%. Βεβαίως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αυτός ο πληθωρισμός έρχεται και κάθεται πάνω στον πληθωρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό περιέγραψα πώς ξεκίνησε η κατάσταση από το ’19. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που έχει πάρει, να δει τις τιμές των προϊόντων αυτών να σταθεροποιούνται και σταδιακά να αποκλιμακώνονται», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

«Χθες, για παράδειγμα, στη λαχαναγορά είδαμε ότι σε πολλά βασικά φρούτα και λαχανικά, οι πράσινες σαλάτες ή οι ντομάτες έχουν τιμές αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Από 35 λεπτά για παράδειγμα, που είχε φτάσει να κάνει 50 λεπτά το μαρούλι έχει πάει κάτω από 30 λεπτά τώρα, που σημαίνει ότι σιγά σιγά μπορούμε να δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Τι μπορεί να βοηθήσει. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσουν οι έλεγχοι που κάνουμε στην αγορά. Πάνω από 40.000 ελέγχους και πάνω από 17 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι παραβίασαν τον νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, που μόνο η Ελλάδα έχει περάσει τέτοιο νόμο», δήλωσε ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι τα πρόστιμα εισπράττονται κανονικά.

«Δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθούν και βλέπουμε ότι συμμορφώνονται κιόλας, γιατί καμία εταιρεία δεν θέλει να ακούγεται το όνομά της ότι είναι μία εταιρεία που έχει παραβιάσει έναν νόμο και της έχει επιβληθεί πρόστιμο.

Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία σιγά σιγά αποδίδουν. Δεν μπορεί φυσικά να γίνει αυτό από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά βλέπουμε ότι μήνα με τον μήνα ο πληθωρισμός μειώνεται, οι εταιρείες συμμορφώνονται με τον νόμο και σιγά – σιγά θα εξομαλυνθούν οι τιμές, όπως έγινε και με την ενέργεια. Βεβαίως δεν έχουμε φθάσει εκεί που πρέπει», τόνισε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Τα μέτρα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και αποδίδουν, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, φέρνοντας για παράδειγμα, τις μειώσεις στις τιμές των προϊόντων προσωπικής υγιεινής, δηλαδή σαμπουάν, αφρόλουτρα ή στα καθαριστικά σπιτιού που χρησιμοποιεί ευρέως ένα νοικοκυριό, όπου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τον πρώτο μήνα μετά την εφαρμογή των μέτρων έδειξε αποπληθωρισμό, δηλαδή μείωση των τιμών κατά 2 έως 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Όχι μόνο, λοιπόν, σταθεροποιήθηκαν οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα, αλλά είδαμε ότι μειώθηκαν και συγκριτικά με πέρυσι. Όμως, επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι δεν έχουμε φθάσει εκεί που θέλουμε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, εμείς το αναγνωρίζουμε και γι’ αυτό συνεχίζουμε με τους ελέγχους και με τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να αποκλιμακώνονται και δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε και δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ελληνική αγορά να είναι ξέφραγο αμπέλι απέναντι στις ορέξεις του οιουδήποτε θέλει να εκμεταλλευθεί αυτήν τη δύσκολη περίοδο», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Δείτε επίσης: Στη ΓΑΔΑ κρατείται ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μετά το ξύλο εντός Βουλής

Loading