Η αύξηση των τιμών στο κρέας επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά, εγείροντας ανησυχίες για την κυβερνητική παρέμβαση. Η ακρίβεια στα βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, συνεχίζει να πλήττει τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παρουσίασαν νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2025, που εντείνει τις πιέσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Η νέα λίστα με τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν περιλαμβάνει το κρέας, και το μοσχαρίσιο κρέας ενδέχεται να φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό έως το τέλος του 2025. Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις που φτάνουν έως και το 50% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας το κρέας είδος πολυτελείας.
Ο κρεοπώλης Νίκος Κεχαγιάς, γνωστός και ως Nick Kexagias The Butcher, μιλώντας στο Mega, επισήμανε τρεις κύριους λόγους για την αύξηση των τιμών: τη μείωση της παραγωγής, την αύξηση της ζήτησης και την εγκατάλειψη του επαγγέλματος από νέους. Κατηγόρησε επίσης την πολιτεία για έλλειψη σχεδίου για την αναζωογόνηση της ελληνικής κτηνοτροφίας, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια για την ανασύνταξη της παραγωγής στα βοοειδή.
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί κατά 1% το τελευταίο έτος, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά 25% με 30% την τελευταία τριετία. Η περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών δημιουργεί πρόσθετη πίεση για τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Σεπτέμβριο δείχνει πτώση στον γενικό δείκτη, όμως οι τιμές του κρέατος παρουσίασαν αύξηση 8,4%. Αυτή η διαρκής αύξηση εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr