Ανοιχτή είναι πλέον η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τα αναδρομικά μισθών και συντάξεων του 2024, προσφέροντας μια σημαντική ευκαιρία για τους φορολογούμενους.
Η υποχρέωση υποβολής αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά αποδοχών πέρυσι, εφόσον οι φορείς που τα κατέβαλαν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Για διευκόλυνση των υπόχρεων, η ΑΑΔΕ έχει ήδη στείλει σχετική ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής myAADEapp.
Η διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα: οι φορολογούμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση Ε1 για το φορολογικό έτος 2025, προσθέτοντας τα ποσά των αναδρομικών στις αποδοχές που είχαν δηλώσει τότε, ως εισοδήματα του 2024. Με την επιλογή της δήλωσης αναδρομικών Ε1 για το φορολογικό εισόδημα 2025, τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς της περσινής δήλωσης.
Η ηλεκτρονική δυνατότητα παραμένει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, με τον πρόσθετο φόρο που θα βεβαιωθεί να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2027. Η διαδικασία αυτή αφορά και αναδρομικά προηγούμενων ετών που ενδέχεται να έχουν καταγραφεί στο φετινό ενημερωτικό εισοδημάτων.
Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι με αυτή τη διαδικασία, τα ποσά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση άλλων στοιχείων του Ε1. Για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή απαιτείται ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση.
![]()
