Αυξάνονται οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, με τις καταναλωτικές επιλογές να περιορίζονται. Δυστυχώς, οι καταναλωτές δυσκολεύονται να βρουν μοσχαρίσιο κρέας, αρνί και κατσίκι στις χριστουγεννιάτικες προσφορές. Αντίθετα, είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας. Οι ποσότητες του μοσχαρίσιου κρέατος που εισάγονται από τις ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να μειώνονται, με τις τιμές να εκτοξεύονται – ήδη η μέση τιμή έχει φτάσει τα 16 – 17 ευρώ το κιλό και η πρόβλεψη είναι ότι σύντομα θα πλησιάσει τα 20 ευρώ. Είναι προφανές ότι οι λιγοστές ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος εγχώριας παραγωγής είναι ακριβότερες από τις εισαγόμενες, αν και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.
Η κατανάλωση φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δεδομένου ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς. Παράλληλα, η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά από τον υψηλό ΦΠΑ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ανέρχεται στο 13%. Για παράδειγμα, στην Ιταλία είναι 4%, στην Ισπανία 10%, στην Πορτογαλία 6% και στην Κύπρο 5%. Η διαφορά με τη Βρετανία είναι τεράστια, όπου ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 0%.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, επιμένει να μην τροποποιήσει τον ΦΠΑ, παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις από την αγορά για μείωση του σε κρίσιμες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να ελαφρυνθεί το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα. Η περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος φαίνεται ότι δεν θα αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι καταναλωτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές.
Σημαντική δοκιμασία θα είναι το επόμενο Πάσχα, το 2026, όπου η έλλειψη αμνοεριφίων θα γίνει εμφανής και οι τιμές τους θα εκτοξευθούν. Εκτός κι αν επιτραπεί η εισαγωγή, περίπτωση στην οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
