Αναλύσεις για την ανεργία τον Μάρτιο: αποκαλυπτικές αποκλίσεις ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ στην Ελλάδα. Άλλη μία φορά, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την ανεργία τον Μάρτιο από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια αξιοσημείωτη απόκλιση, με διαφορά σχεδόν μισού εκατομμυρίου ατόμων μεταξύ τους. Η ΔΥΠΑ καταγράφει 926.041 ανέργους, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει μόνο 424.575, δημιουργώντας σύγχυση στον δημόσιο διάλογο. Αυτή η διαφορά προέρχεται από την ποικιλία μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν οι δύο οργανισμοί.
Η ΔΥΠΑ υπολογίζει ως ανέργους όλους τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της, ανεξαρτήτως του χρόνου που βρίσκονται χωρίς εργασία, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόνο τους άμεσα διαθέσιμους για εργασία, δηλαδή εκείνους που αναζητούν ενεργά εργασία ή έχουν βρει εργασία που θα αρχίσουν μέσα σε τρεις μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται ένα σημαντικό κομμάτι των μακροχρόνια ανέργων στα επίσημα στατιστικά.
Η σύγχυση εντείνεται καθώς οι εκτιμήσεις των δύο φορέων διαφέρουν όχι μόνο στο πλήθος των ανέργων αλλά και στην κατεύθυνση των αλλαγών, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναφέρει αύξηση 0,4% και τη ΔΥΠΑ μείωση 0,8%. Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος έχει επισημάνει επανειλημμένα την αναγκαιότητα να επισημανθεί η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, που πλήττει την εικόνα της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η ανεργία στη χώρα μας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού, και οι στατιστικές αυτές χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και επίβλεψης, καθώς επηρεάζουν τις πολιτικές απασχόλησης και ανάπτυξης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr