Ασανσέρ: Σε κίνδυνο οι ιδιοκτήτες με την προθεσμία να πλησιάζει

Ασανσέρ: Σε κίνδυνο οι ιδιοκτήτες με την προθεσμία να πλησιάζει

Ανακαλύψτε την υποχρέωση δήλωσης των ανελκυστήρων και πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα. Με ταχύτητα προχωρούν οι διαδικασίες πιστοποίησης των ανελκυστήρων στα κτίρια της χώρας, καθώς οι υποχρεώσεις για την απογραφή τους και οι ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα έχουν ανησυχήσει τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές. Η προθεσμία για τη δήλωση των ασανσέρ λήγει στις 30 Νοεμβρίου και οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση.

Αν και τα πρόστιμα είναι σημαντικά, οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να αγνοούν την υποχρέωση καταγραφής, με χιλιάδες ανελκυστήρες να παραμένουν χωρίς δήλωση. Μέχρι στιγμής, περίπου 90.000 ανελκυστήρες έχουν καταγραφεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 750.000 και 900.000.

Η διαδικασία δήλωσης είναι απλή και δωρεάν, διαρκεί μόλις δύο με τρία λεπτά και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά ή τεχνικές μελέτες. Παρά ταύτα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν χρησιμοποιούν τους κωδικούς τους στο Taxisnet για την ολοκλήρωση της δήλωσης. Η απογραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη, τον διαχειριστή ή τον συντηρητή του ανελκυστήρα, καλύπτοντας βασικά στοιχεία όπως το έτος εγκατάστασης και την κατάσταση λειτουργίας.

Όσοι παραλείψουν την καταχώρηση κινδυνεύουν με σφράγιση του ανελκυστήρα και πρόστιμα που φτάνουν μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη χρήση του ανελκυστήρα. Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Μητρώου ανελκυστήρων, η Πολιτεία θα μπορέσει επιτέλους να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια πολίτες.

Η ανάγκη αυτή καταδεικνύει την αναγκαιότητα της καταγραφής, καθώς σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των ανελκυστήρων στην Ελλάδα, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 400.000 έως 700.000.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play