ΔΕΗ: Αύξηση λειτουργικών κερδών και επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2025

ΔΕΗ: Αύξηση λειτουργικών κερδών και επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2025

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2025. Αυτή η βελτίωση αποδίδεται στις ευνοϊκές ανεμολογικές συνθήκες που συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής από αιολικά πάρκα. Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, με το 90% αυτών να αφορά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ευέλικτης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 6,3 GW, και ακολουθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής άλλων 83 MW στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Πτολεμαΐδας, που θα έχει συνολική ισχύ 550 MW όταν ολοκληρωθεί.

Αναμένοντας το σύνολο του έτους, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τους στόχους για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 0,4 δισ. ευρώ, με διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, αύξηση 50% σε σχέση με το 2024.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σχολίασε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 ολοκληρώθηκε με πολύ θετικά αποτελέσματα, που υπογραμμίζουν τη συνέπεια στην υλοποίηση στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Η ΔΕΗ έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν συμβάλει στην αυξημένη κερδοφορία του Ομίλου και στην ικανότητά της να προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια στους πελάτες της.

Με την τάση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να συνεχίζεται, η ΔΕΗ προχωρά με στόχους για αποανθρακοποίηση, παραμένοντας εντός χρονοδιαγράμματος για την οριστική απόσυρση του λιγνίτη έως το 2026.

Loading

Play