Τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για την αργία της 15ης Αυγούστου διευκρινίζει η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).
Η 15η Αυγούστου, που το 2026 πέφτει Σάββατο, είναι υποχρεωτική αργία, σύμφωνα με το άρθρο 60 του νόμου 4808/2021 και το άρθρο 203 του Προεδρικού Διατάγματος 62/2025. Την ημέρα αυτή απαγορεύονται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες.
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι με πενθήμερο σύστημα και ημερομίσθιο δικαιούνται, εφόσον δεν εργαστούν το Σάββατο 15 Αυγούστου, ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους.
Για τους εργαζόμενους με εξαήμερο σύστημα που δεν θα απασχοληθούν την ημέρα της αργίας, οι ημερομίσθιοι δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο που τους αναλογεί, δηλαδή συνολικά έξι ημερομίσθια για την εβδομάδα, ενώ στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους.
Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν το Σάββατο 15 Αυγούστου και αμείβονται με ημερομίσθιο παίρνουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους, μαζί με προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες εργαστούν.
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό δικαιούνται προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και αντιστοιχεί στις ώρες απασχόλησής τους.
Στην περίπτωση εργαζομένων με πενθήμερο σύστημα, για τους οποίους η εργασία το Σάββατο 15 Αυγούστου είναι η έκτη ημέρα εργασίας της εβδομάδας, η διάρκεια της απασχόλησής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τις οκτώ ώρες. Παράλληλα, το ημερομίσθιό τους, όπως διαμορφώνεται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, ενισχύεται επιπλέον κατά 40%, με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Εάν επιχείρηση που κανονικά αργεί τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες λειτουργήσει εκτάκτως και με τις νόμιμες διατυπώσεις το Σάββατο 15 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό δικαιούνται, για πλήρη απασχόληση, πρόσθετη αμοιβή ίση με το 1/25 του μισθού τους. Οι ημερομίσθιοι δικαιούνται ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται επίσης προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για την εργασία κατά την ημέρα της αργίας.
Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός της ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης, δηλαδή του ρεπό, με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Εφόσον η απασχόληση κατά τη 15η Αυγούστου παρέχεται νόμιμα πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως, οφείλονται, πέρα από την προσαύξηση για την εργασία σε αργία, και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις για υπερεργασία και νόμιμη υπερωρία.
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια και αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου, χωρίς η ημέρα αυτή να υπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται πρόσθετο ημερομίσθιο, όμως και για αυτούς η ημέρα της αργίας δεν μετρά στις εργάσιμες ημέρες της άδειας.
Εφόσον υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι για τους εργαζομένους, βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, αυτοί υπερισχύουν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
