Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς δεν εισάγει αέριο από την περιοχή του Κόλπου, παρά τις διεθνείς επιπτώσεις στην αγορά. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην περιοχή παραμένουν κρίσιμες για τις τιμές του φυσικού αερίου, με τη συνέχιση των συγκρούσεων να αποτελεί ανησυχία.
Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, οι δραστηριότητες του οργανισμού στο Κουβέιτ συνεχίζονται κανονικά, με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να λειτουργεί χωρίς διακοπές. Η καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους και τις αρχές διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σταθμού, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.
Η προοπτική του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη μέσω Ελλάδας θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική. Αποτελεί ευκαιρία για εξαγωγές και για την υποστήριξη του στόχου υποκατάστασης του ρωσικού αερίου, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας.
Ωστόσο, απαιτούνται προσαρμογές από τους διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις. Η συγκεκριμένη όδευση θα γίνει πιο ανταγωνιστική με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Αντίστοιχα, ίσως χρειαστούν επιπλέον τερματικά LNG στην Ελλάδα, πέρα από αυτά που ήδη λειτουργούν, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της ΝΑ Ευρώπης. Ο ΔΕΣΦΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Τέλος, η πράσινη μετάβαση θα γίνει σταδιακά, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται. Το αέριο θα παραμείνει σημαντική πηγή ενέργειας για αρκετό καιρό ακόμα.
![]()
