Ελλάδα: Έχουμε την έκτη πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο – Αναλυτικά όλες οι χώρες

Με τις τιμές στα πρατήρια να παίρνουν διαρκώς την ανιούσα, οι καταναλωτές επισκέπτονται με δισταγμό πλέον τα βενζινάδικα… μη ξέροντας τι θα αντικρίσουν.

Γράφει η Βαλάντου Γιαννακούδη

propoli

Οι τιμές στα καύσιμα δεν είναι πλέον υποφερτές για τον μέσο καταναλωτή, ο οποίος στρέφεται όλο και συχνότερα σε άλλους τρόπους μετακίνησεις. Την ίδια στιγμή, το ράλι στις τιμές της βενζίνης καλά κρατεί, ενώ οι φόβοι πως η τιμή της ανά λίτρο θα αγγίξει τα 3 ευρώ κορυφώνονται.

Τους παραπάνω φόβους έρχονται να επιβεβαιώσουν τα πρόσφατα δεδομένα (6/6/2022) από globalpetrolprices.com, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην έκτη θέση με την πιο ακριβή βενζίνη του κόσμου, ενώ στις μετρήσεις του Ιανουρίου βρισκόταν στην όγδοη θέση.

Μέσα σε ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, η χώρα έπεσε δύο ολόκληρες θέσεις προσπερνώντας την Ολλανδία και το Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, οι χώρες που προηγούνται της Ελλάδας στην τιμή είναι το Χονγκ Κόνγκ, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ισλανδία. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται, για χώρες με πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο και μισθούς από την Ελλάδα. Την δεκάδα, μετά την Ελλάδα με την πιο ακριβή βενζίνη συμπληρώνουν η Σουηδία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μονακό και οι Κάτω Χώρες.

Στη λίστα, τώρα, με τις πιο φτηνές τιμές βενζίνης στον κόσμο βρίσκονται η Βενεζουέλα, η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία, η Αλγερία, το Κουβέιτ, η Ανγκόλα, η Νιγηρία, το Τουρκμενιστάν και στην δέκατη θέση βρίσκεται η Μαλαισία.

Δείτε εδώ αναλυτικά την κατανομή.

Αυτές είναι οι δέκα χώρες με την πιο υψηλή μέση τιμή βενζίνης στον κόσμο με την τιμή στο Χόνγκ Κόνγκ να αγγίζει τα 2.770 ευρώ.

Αυτές είναι οι δέκα χώρες με την χαμηλότερη μέση τιμή βενζίνης στον κόσμο, με την Βενζίνη στην Βενεζουέλα να κοστίζει κατά μέσο όρο μόλις 0,021 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η κατά μέσο όρο τιμής της βενζίνης στον κόσμο ανέρχεται σε 1.33 ευρώ το λίτρο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Τα πλουσιότερα κράτη διατηρούν υψηλότερες τιμές και τα φτωχότερα, όπως και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο, διατηρούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Σημειώνεται πως οι διαφορές στις τιμές της βενζίνης στις επιμέρους χώρες οφείλονται στους διαφορετικούς φόρους και στις διαφορετικές επιχορηγήσεις όσον αφορά τη βενζίνη. Όλες οι χώρες αγοράζουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές στις ίδιες τιμές, αλλά επιβάλλουν διαφορετικούς φόρους. Γι’ αυτό η λιανική τιμή της βενζίνης είναι διαφορετική.

Δείτε επίσης: Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν βάζω ποτέ βενζίνη σε πρατήριο με χαμηλή τιμή» (vid)

Loading