Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στον διεθνή στίβο

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στον διεθνή στίβο

Με πρωτοβουλία της ΕΛΟΠΥ και του MarinTrust, θεσμικοί και διεθνείς οργανισμοί συζήτησαν για τη συμβολή των πρώτων υλών των ιχθυοτροφών στην υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια.

Με ισχυρή συμμετοχή θεσμικών φορέων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Υπεύθυνη Ιχθυοκαλλιέργεια: από ιχνηλατήσιμες πρώτες ύλες, σε πιστοποιημένες ιχθυοτροφές». Την Ημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και το MarinTrust, το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα πιστοποίησης πρώτων υλών για τα ψάρια εκτροφής.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός διάλογος όπου αναδείχθηκε ο ρόλος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τις τοποθετήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων και των διεθνών προδιαγραφών πιστοποιήσεών της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα στις πρώτες ύλες των ιχθυοτροφών, οι διεθνείς πιστοποιήσεις που εγγυώνται υπεύθυνη αλιεία και βιώσιμη παραγωγή, καθώς και ο ρόλος των θαλάσσιων συστατικών στη διατροφή των ψαριών εκτροφής.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπυρίδων Πρωτοψάλτης, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι παραμένει προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες και η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ΠΟΑΥ.

Ο Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, υπογράμμισε τη σημασία των βιώσιμων ιχθυοτροφών για την ποιότητα των προϊόντων και την αξιοπιστία του κλάδου. «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της αγροδιατροφής», δήλωσε.

Τον ρόλο του συντονιστή ανέλαβε ο Francisco Aldon, CEO του MarinTrust, δηλώνοντας ότι: «Η υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια ξεκινά από ιχνηλατήσιμες πρώτες ύλες και φτάνει έως τις πιστοποιημένες ιχθυοτροφές».

Η Lara Barazi-Γερουλάνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΟΠΥ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (FEAP), τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και της κοινωνικής υπευθυνότητας στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, συνιδρυτής και Πρόεδρος της ΙΡΙΔΑ, αναφέρθηκε στην ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών ιχθυοτροφών.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου, σημείωσε ότι: «Με συντονισμένες δράσεις και στρατηγική διοίκηση, η ΕΛΟΠΥ έχει μετασχηματίσει τον κλάδο σε σύγχρονο, εξωστρεφή και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.»

Η Ημερίδα κατέδειξε ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, συνδυάζοντας την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων με την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και της απασχόλησης.

Η ΕΛΟΠΥ, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς όπως το MarinTrust, συνεχίζει να επενδύει στη διαφάνεια, την αειφορία και την υπεύθυνη ανάπτυξη.

Loading

Play