Εξαιρετική διάκριση για τα ελαιόλαδα Σακελλαρόπουλου: 5 βραβεία στο Olympia Health & Nutrition Awards 2025

Εξαιρετική διάκριση για τα ελαιόλαδα Σακελλαρόπουλου: 5 βραβεία στο Olympia Health & Nutrition Awards 2025

Για 10η συνεχόμενη χρονιά, το World Olive Center for Health, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού Olympia Health & Nutrition Awards 2025. Επιβραβεύει τους ελαιοπαραγωγούς που παρήγαγαν υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο που πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς αποκτά ισχυρισμό υγείας (Health Claim).

Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός Κανονισμός δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε επίσημα την θετική επίδραση των πολυφαινολών στο οξειδωτικό στρες αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Βασική προϋπόθεση στον Ισχυρισμό Υγείας του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432 /2012 είναι η ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων υψηλά φαινολικού ελαιολάδου, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg συγκεκριμένων πολυφαινολών (ελάχιστο όριο συγκέντρωσης 250 mg/kg).

Σημειώνεται ότι οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που προκύπτουν φυσικά στο ελαιόλαδο και σχηματίζονται από πρώιμες ενώσεις που περιέχονται στον ελαιόκαρπο. Κυρίαρχες είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας. Ελαιόλαδα που περιέχουν φαινόλες ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα (high phenolic olive oils).

Οι φαινόλες του ελαιόλαδου αποτελούν ένα σύγχρονο αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας, καθώς συνεχώς προκύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση θρομβώσεων και φλεγμονωδών νόσων καθώς έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη της ουσίας ibuprofen (ιβουπροφαίνης).

Στα Olympia Health & Nutrition Awards 2025 συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 δείγματα ελαιολάδων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουνίου 2025. Απονεμήθηκαν βραβεία σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα φαινολών, του χρυσού, του ασημένιου και του χάλκινου βραβείου, σε όσους παραγωγούς παρήγαγαν τουλάχιστον ένα δείγμα ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024-2025.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας των βιολογικών ελαιολάδων τους σε φαινόλες τιμήθηκαν για 10η συνεχόμενη χρονιά με 5 υψηλές βραβεύσεις και για τα 5 βιολογικά ελαιόλαδα με τα οποία συμμετείχαν. Τα ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ξεπερνώντας έως κατά 820 % το επίσημο ελάχιστο όριο των 250 mg/kg που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για να αποδοθεί ισχυρισμός υγείας (Health Claim), βραβεύτηκαν στην υψηλότερη κατηγορία του χρυσού βραβείου, ως εξής:

ΦΥΛΛΙΚΟΝ – Χρυσό & 2.024 mg/kg φαινόλες

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ – Χρυσό & 1.540 mg/kg φαινόλες

PLUS HEALTH GREEN – Χρυσό & 1.295 mg/kg φαινόλες

ΑΡΜΟΝΙΑ – Χρυσό & 1.233 mg/kg φαινόλες

PLUS HEALTH BLUE – Χρυσό & 1.001 mg/kg φαινόλες

Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιστημονική επιβεβαίωση της θετικής επίδρασης των βιολογικών ελαιολάδων μας στην ανθρώπινη υγεία για δέκατη (10η) συνεχόμενη χρονιά, όταν και τα πέντε (5) δείγματα μας κατατάσσονται στα πολύ υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, καθιστώντας τα βιο λειτουργικά τρόφιμα (bio Functional Foods).

Οι συγκεκριμένες βραβεύσεις στα διεθνή OLYMPIA HEALTH & NUTRITION Awards 2025 συμπληρώνουν τα 1.150 διεθνή βραβεία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, δημιουργώντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ που εξελίσσεται.

Loading

Play