Η εφετινή παρουσία του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος και των «Διαλόγων της Νισύρου – Bridging the East Med» στο Doha Forum, αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για τη διεθνή παρουσία των «Διαλόγων» αλλά και της Ελληνικής θεσμικής παρουσίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν από τους πλέον καταξιωμένους θεσμούς παγκόσμιου βεληνεκούς, συνέβαλε στη διαμόρφωση της ατζέντας πάνω σε θέματα πολιτικής σκέψης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.
Η συγκεκριμένη διάκριση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική πρωτοβουλία, προεργασία και διπλωματική μεθοδικότητα του Προέδρου του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, ο οποίος εργάστηκε και αξιοποίησε σχέσεις που έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες, ώστε η Ελλάδα να λάβει ουσιαστικό ρόλο σε έναν χώρο που διαμορφώνει πολιτικές και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.
Η συμμετοχή του Ιδρύματος και των «Διαλόγων» στο Doha Forum δεν αποτελεί απλώς μια τιμητική παρουσία. Αποτέλεσε πρακτικό βήμα ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού καταλύτη σταθερότητας, συνεργασίας και ήπιας ισχύος.
Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, επαφές και θεσμικό διάλογο, αναπτύχθηκαν νέες διεθνείς σχέσεις και άνοιξαν δίαυλοι συνεργασίας με χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καθώς και με τις Η.Π.Α.
Η ελληνική συμμετοχή συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση γύρω από τα μεγάλα διεθνή ζητήματα και ανέδειξε τη δυνατότητα της Ελλάδας να παρεμβαίνει με σοβαρότητα, τεχνογνωσία και πρόθεση συνεργασίας.
Η Ελλάδα δεν ήταν απλώς παρούσα. Μέσω των «Διαλόγων της Νισύρου» και του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος ήταν ενεργός συνομιλητής, ισότιμος συμμετέχων και φορέας προτάσεων.
Το Doha Forum 2025 εγκαινίασε με εμφατικό τρόπο την επέκταση των «Διαλόγων της Νισύρου» και τη σειρά των δορυφορικών ενεργειών τους. Το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος» και οι «Διάλογοι της Νισύρου» συνεχίζουν δυναμικά, και βάζουν πλώρη για τους επόμενους σταθμούς τους: την Αθήνα, την κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κέντρο της ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
