Ενημέρωση για τη διαδικασία υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου για αποφυγή προστίμων. Με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να πλησιάζει, οι φορολογούμενοι έχουν μέχρι τις 15 Ιουλίου για να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες διορθώσεις στις δηλώσεις τους, εφόσον έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις. Η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων επιτρέπει στους φορολογούμενους να διορθώσουν δεδομένα χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων. Οι αλλαγές και προσθήκες είναι εφικτές μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, με στόχο την προσαρμογή των φορολογικών στοιχείων και την πιθανή μείωση του συνολικού φόρου που πρέπει να καταβληθεί.
Η υποβολή αυτών των δηλώσεων γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν, να συμπληρώσουν ή να διαγράψουν στοιχεία από την αρχική τους δήλωση. Αυτή η διαδικασία είναι απλοποιημένη, καθώς τα στοιχεία των αρχικών εντύπων (Ε1, Ε2, Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση, επιτρέποντας τη διόρθωση μόνο των συγκεκριμένων σημείων που χρήζουν αλλαγής.
Αναφορικά με τις κοινές παραλείψεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Για παράδειγμα, οι ενοικιαστές που δικαιούνται επιστροφή ενοικίου θα πρέπει να συμπληρώσουν σωστά τον αριθμό μισθωτηρίου στην φορολογική τους δήλωση, αλλιώς θα χάσουν την ενίσχυση. Επίσης, όσοι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους με αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών.
Η νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, μετά τις προσθήκες ή τις διορθώσεις, θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τα διορθωμένα στοιχεία.
Εάν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μέχρι την προθεσμία, οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους καλείται να καταβάλει επιπλέον φόρο 1.891 ευρώ κατά μέσον όρο, με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι το 87% των υπόχρεων έχει ήδη υποβάλει τη δήλωσή του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr