Η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης απονέμει 13 Βραβεία Ποιότητας

Η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης απονέμει 13 Βραβεία Ποιότητας

Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες απόλαυσαν μοναδικές γεύσεις, δοκίμασαν ελληνικά κρασιά και παρακολούθησαν μάγειρες να δημιουργούν ξεχωριστά πιάτα στην Πειραιώς 260, στη Μεγάλη Γιορτή του Γαστρονόμου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της διοργάνωσης, τριάντα σεφ, ζαχαροπλάστες, οινοποιοί και βραβευμένα εστιατόρια προσέφεραν στους παρευρισκόμενους μια μοναδική γευσιγνωστική εμπειρία.

Στην αυλή, η υπαίθρια κουζίνα των Nomade et Sauvage εντυπωσίασε με την παρασκευή ψωμιού και φαγητού από νωρίς το πρωί. Το μεσημέρι, οι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας και ο Αγιορείτης Πατέρας Γεώργιος παρουσίασαν ζωντανά συνταγές με όλα τα μυστικά τους. Στα Food Talks, μαγείρισσες και παραγωγοί συζήτησαν για τις βιώσιμες πρακτικές και την αξία της παράδοσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να διασωθούν οι παλιές γνώσεις.

Αφήνοντας την αυλή για τις αίθουσες, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές συζητήσεις. Οι «σεφ στην πυρά» απάντησαν σε ερωτήματα όπως «γιατί είναι ακριβά τα ελληνικά εστιατόρια;» και «γιατί τρέχουμε πίσω από τα Μισελέν;». Ουσιαστική συζήτηση έγινε και για το ελληνικό ελαιόλαδο, εστιάζοντας στην έλλειψη στρατηγικής πολιτικής για αυτό το εθνικό προϊόν.

Στα wine talks, οι κορυφαίοι Έλληνες οινοποιοί συζήτησαν για την οινική φιλοσοφία τους και παρουσίασαν αγαπημένα κρασιά σε γευσιγνωσίες. Η Σαντορίνη και το μοναδικό κρασί της αναδείχθηκαν σε κεντρικό θέμα συνομιλιών, ενώ η νέα γενιά οινοποιών παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Δεξιοτέχνες από παραδοσιακές τέχνες ανέβηκαν στη σκηνή της αίθουσας Ε και παρουσίασαν τη δουλειά τους, αναβιώνοντας εικόνες από μια άγνωστη Ελλάδα.

Αποκορύφωμα της ημέρας ήταν η 18η τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας, όπου οι συντάκτες του περιοδικού αναγνώρισαν τους βραβευθέντες για το ήθος και την ποιότητά τους. Ο Διευθυντής του Γαστρονόμου, Άγγελος Ρέντουλας, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας εθνικής αυτογνωσίας, ευχόμενος να δώσουμε στα παιδιά μας μια ταυτότητα και μια κληρονομιά.

Η βραδιά έκλεισε με το μεγάλο τραπέζι των σεφ, μια γιορτή με καλό φαγητό, κρασί και μουσικές από το συγκρότημα Sourloulou.

Οι νικητές των Βραβείων Ποιότητας 2025:

– Τιμητικό Βραβείο: Δρα Αντωνία Τριχοπούλου

– Βραβείο καταστήματος: Παντοπωλείο Αλεξανδρής

– Βραβείο βιωσιμότητας: Aegean Rebreath

– Βραβείο καλλιέργειας: Σκόρδα «eNtopio» – Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου

– Βραβείο «Εύη Βουτσινά»: Αρτοποιείο Δαρεμά

– Βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων: Τυροκομείο Zeus Caven – Ξυλούρης

– Βραβείο παραγωγής ελαιόλαδου: Κτήμα Elaikos

– Ειδικό Βραβείο: Κώστας Σπηλιάδης

– Βραβείο παραγωγής μελιού: Οικογένεια Μουρίκη

– Βραβείο παραδοσιακής τέχνης: Βιοτεχνία χαλκού Αφοί Κουντουρά

– Βραβείο Ελληνικού Street Food: Σουβλατζίδικο «Λευτέρης ο Πολίτης»

– Βραβείο Αθηναϊκού γλυκού: Γαλακτοπωλείο «Η Στάνη» & Λουκουμάδες Χανίων Θ. Κτιστάκης

– Βραβείο παραγωγής οίνου: Κτήμα Σκούρας

«Όταν βραβεύεται ένας άνθρωπος, βραβεύεται ένα ολόκληρο περιβάλλον. Η τροφή δεν είναι μόνο ανάγκη, είναι εμπειρία, φροντίδα, πολιτισμός.»

«Σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αυτό που βρήκαμε από τους παππούδες μας και εκείνοι από τους δικούς τους.»

Loading

Play