(EUROKINISSI)

Μέχρι και 3.000 ευρώ μπόνους σε όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής «Appodixi»

Αμοιβή από 100 – 3000 ευρώ θα έχουν οι πολίτες που έχουν ήδη καταγγείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) μαϊμού αποδείξεις και έχουν αποκαλύψει φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποιος έχει «καταγγείλει» ή θα καταγγείλει, περισσότερες από μια αποδείξεις που έχουν αποδειχθεί πλαστές, τότε, για τον προσδιορισμό της αμοιβής, θα λαμβάνεται υπ όψιν η απόδειξη με την μεγαλύτερη αξία.

propoli

Τα παραπάνω διευκρινιστήκαν από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ Γ. Πιτσιλή κατά την εξειδίκευση του νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που πραγματοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ). Όπως ανακοινώθηκε, η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Η εφαρμογή e-appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία (έχουν γίνει 215.000 download) έχει προσελκύσει 133.000 καταγγελίες και έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων- φοροφυγάδων.

Οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο και υλοποιούνται με το νομοσχέδιο είναι:

Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
-Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων – το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
-Αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής
-Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
-Ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων
-Διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση. Είναι :

-Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
-Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν
-Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).
Εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το εισόδημα των επιχειρήσεων μπορεί να προσδιορίζεται με έμμεσες μεθόδους ελέγχου. Συγκεκριμένα στις ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, με έμμεσες τεχνικές θα προσδιορίζεται το εισόδημα :

Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,
όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Δείτε επίσης: Αυτοί είναι οι νέοι άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγής – POS παντού και περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

Loading