Αυτοί είναι οι νέοι άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγής – POS παντού και περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομικών η εξειδίκευση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τον ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο 50% για το 2024 για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν περισσότερο εισόδημα από τον κατώτατο μισθό.

propoli

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», είπε.

Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.

Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Και πέμπτος άξονας είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε εν συντομία τα 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο:

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (αφορά 450.000 περίπου επιχειρήσεις).

Καθίστανται μέσα στο 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

Καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA). Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS). Επίσης, ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

POS παντού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους), με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει τη διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας μέσα από τη δημιουργία μητρώου παραβατών και την απαγόρευση συνεργασίας με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά.

Επιβάλλεται από 01/01/2024 ΦΠΑ και τέλος διαμονής -ισχύουν σήμερα για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια- στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων, τύπου Airbnb.

Χατζηδάκης: Πώς θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο υπουργός Οικονομικών πριν δώσει τον λόγο στον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή δήλωσε:

«Θέλω για λίγο να εμβαθύνω για το νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών».

«Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό».

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται στα 650 ευρώ και το 2024 θα μειωθεί στο 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για εκείνους που δηλώνουν κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός.

Δείτε επίσης: Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στην Ελλάδα, μειώθηκε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat

Loading