Πλεόνασμα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ (196,5 εκατ. ευρώ) εμφάνισε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τον Μάιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2024 το ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα 2,32 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί κατά κύριο λόγο στον τομέα των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, εμφάνισε φέτος τον Μάιο πλεόνασμα 2,21 δισεκατομμυρίων, από 1,88 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, βελτιωμένη ήταν και η εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, καθώς το σχετικό έλλειμμα περιορίστηκε φέτος τον Μάιο στα 2,3 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η εμφάνιση του πλεονάσματος οφείλεται σε δύο παράγοντες:
– Πρώτον, στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που ενισχύουν τις υποδομές καθώς και την ψηφιοποίηση της οικονομίας, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του τουρισμού και των υπηρεσιών γενικότερα. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία 5 αιτήματα πληρωμής και το συνολικό ποσό εκταμιεύσεων από το Ταμείο ανέρχεται σε 21,3 δισ. ευρώ.
– Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τον τουριστικό κλάδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ