Εκτίμηση του οικονομικού κόστους από τα παραποιημένα προϊόντα στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στην απασχόληση. Τα παραποιημένα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στην ελληνική αγορά, με τις ετήσιες απώλειες πωλήσεων να ανέρχονται σε 49 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παραποίησης. Η Ελλάδα, μάλιστα, κατατάσσεται στις χώρες με τις υψηλότερες απώλειες σε έσοδα και θέσεις εργασίας εξαιτίας αυτών των προϊόντων.
Η σχετική μελέτη του EUIPO, η οποία βασίζεται σε δεδομένα της περιόδου 2013-2017, δείχνει ότι το φαινόμενο της παραποίησης έχει άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, με ετήσιες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις 200, φτάνοντας συγκεκριμένα τις 207. Το ποσοστό των απωλειών πωλήσεων κυμαίνεται μεταξύ 7,12% και 9,8%, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας αντιστοιχούν στο 5,3% του συνόλου του κλάδου.
Η Ελλάδα διαθέτει 282 προϊόντα καταχωρισμένα ως γεωγραφικές ενδείξεις, που προστατεύουν ονομασίες προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές. Τα συστήματα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιοτυπιών Προϊόντων (ΕΠΙΠ) διασφαλίζουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις ετήσιες επιχειρήσεις OPSON της Europol και της Interpol, οι οποίες αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παραποίησης τροφίμων και ποτών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης OPSON του 2024, κατασχέθηκαν 22.000 τόνοι τροφίμων και περίπου 850.000 λίτρα ποτών, κυρίως αλκοολούχων, συνολικής αξίας 91 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι η παραποίηση αλκοολούχων ποτών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, καθώς οργανωμένες εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους εξαπάτησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr