Σχέδιο «Γέφυρα»: Τι προβλέπει για τα δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σχέδιο «Γέφυρα»: Τι προβλέπει για τα δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία

Συζητείται ήδη στη Βουλή και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότησης της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Αμέσως μετά, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από δικαιούχους και θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου λήγει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας και από 1η Αυγούστου οι δανειολήπτες είναι «στον αέρα».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Για την κατηγορία δανειοληπτών με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, τα κριτήρια για την υπαγωγή τους είναι:

– αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ

– ποσό ανεξόφλητου δανείου 300.000 ευρώ

– οικογενειακό εισόδημα 24.000- 57.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών

– σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 40.000 ευρώ

– συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ

Για την συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά σε 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ.

Για την δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για 9 μήνες είναι :

– αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ

– ποσό ανεξόφλητου δανείου 250.000 ευρώ

– οικογενειακό Εισόδημα 17.000-45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών

– σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 25.000 ευρώ

– συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 450.000 ευρώ

Η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει :

– αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ

– ποσό ανεξόφλητου δανείου 130.000 ευρώ

– οικογενειακό Εισόδημα 12.500 -36.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών

– σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 15.000 ευρώ

– συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 280.000 ευρώ

Για τα συγκεκριμένα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας, έχουν τεθεί σε ανεργία ή έκτακτα μέτρα στήριξης, επιχειρηματίες σε τομείς που πλήττονται, καθώς και επιστήμονες που εντάσσονται σε μέτρα στήριξης. Δηλαδή:

–   ωφελούμενοι από το μέτρο στήριξης της επιστρεπτέας προκαταβολής

–  φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

–  ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια

–  επαγγελματίες με πτώση άνω του 20% στο ΦΠΑ τος 2ο εξάμηνο του έτους

–  επιδοτούμενοι άνεργοι

Όπως προβλέπεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο οφειλέτης θα πρέπει να παραμένει συνεπής στην καταβολή των δόσεων της οφειλής του για διάστημα 6 μηνών (για εξυπηρετούμενα δάνεια), 12 μηνών (για καθυστερούμενα δάνεια) και 18 μηνών (για δάνεια που έχουν καταγγελθεί).  Αν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής τότε το ποσό της συνεισφοράς αναζητείται στο σύνολο του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει αρκεί ο ένας από τους δύο συζύγους ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη να είναι επιλέξιμος δανειολήπτης. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον Οκτώβριο.

Διαβάστε σχετικά:

Στα 10 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια υπό καθεστώς προστασίας

Loading

Play