Στ. Καφούνης: Η οικονομική ανάπτυξη δεν επηρεάζει ουσιαστικά το λιανικό εμπόριο

Στ. Καφούνης: Η οικονομική ανάπτυξη δεν επηρεάζει ουσιαστικά το λιανικό εμπόριο

«Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο σε μεγάλο τμήμα της αγοράς» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την Ανάλυση από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ για τον κύκλο εργασιών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου το Α’ εξάμηνο 2025.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καφούνης δήλωσε: «Η ανάλυση του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ επί των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ εξάμηνο του 2025 παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία για την εικόνα του κλάδου που πρέπει να προβληματίσουν». Η οριακή αύξηση του τζίρου στην πραγματικότητα εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό και αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς. «Μόνο με στοχευμένα μέτρα, όπως αυτά που προτείνει η ΕΣΕΕ στο κοστολογημένο της υπόμνημα, μπορούν να πάρουν ανάσα οι χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις».

Τα στοιχεία δείχνουν πτώση 0,3% σε σταθερές τιμές στον τζίρο του κλάδου, με τον ρυθμό ενίσχυσης των πωλήσεων (+1,4%) να υπολείπεται του ρυθμού πληθωρισμού για το ίδιο διάστημα (+2,5%). Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς ο κύκλος εργασιών τους υποχώρησε κατά 1,0% το Α’ εξάμηνο.

Η εικόνα του λιανικού εμπορίου καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής αν ληφθεί υπόψη ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν ισχυρή άνοδο κατά 11,0%, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στην αγορά.

Ενδεικτικό της στενότητας της αγοράς είναι το όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα από υπαίθριους πάγκους και αγορές, ενώ η αύξηση του τζίρου ανέρχεται μόλις σε 171,1 εκατ. ευρώ, συνιστώντας τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 5 ετών.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες λιανικού εμπορίου, οι πωλήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντικές απώλειες στον κύκλο εργασιών τους.

Η ανάλυση για τις Περιφέρειες δείχνει ότι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Αττικής παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας παρουσίασαν τις ισχυρότερες πτώσεις κατά το Α’ εξάμηνο.

Συνολικά, η αρνητική εξέλιξη του κύκλου εργασιών αποδίδεται στην έντονη εποχικότητα της οικονομικής δραστηριότητας και στο μη ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Loading

Play