Σταϊκούρας: «Άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων»

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή δόθηκε προτεραιότητα στην γενναία στήριξη των πυρόπληκτων.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες άμεσης προώθησης μέτρων κρατικής αγωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα.

propoli

Επίσης ανέφερε ότι με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου από την ολομέλεια επεκτείνεται το σχέδιο εφαρμογής και σε άλλες καταστροφές που έγιναν πριν ή μετά την περίοδο των πυρκαγιών στις περιοχές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, για την αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι προβλέπεται:

-υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τον οποίο αυξάνονται οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 150 εκατ. ευρώ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ. «Η μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και του ταμείου αυτής, καθιστά εφικτή την κατάρτιση και υλοποίηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι φέτος θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών και σχετικών υποδομών και θα υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

-δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κρατική αρωγή. Για πρώτη φορά με μια απλή αίτηση που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, οι πληγέντες θα μπορούν να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πάντως ότι «το υπουργείο ψάχνει αρκετά προσεκτικά τις υπεύθυνες δηλώσεις και έχει μια πρώτη αξιολόγηση για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».

-εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 8,9 εκατ. ευρώ σε 1.551 δικαιούχους κρατικής αρωγής, ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής. Σε λίγες ώρες θα κατατεθούν επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ σε 283 δικαιούχους. Το ύψος της ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής, ανάλογα με τις βλάβες, σε κτιριακές εγκαταστάσεις, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, κατοικίες κλπ, μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια που έχουν πληγεί, καθορίζεται από 3.000 έως 14.000 ευρώ.

-εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 3,6 εκατ. ευρώ σε 1.188 δικαιούχους κρατικής αρωγής. Σήμερα θα καταβληθούν επιπλέον 464.000 σε επιπλέον 202 δικαιούχους. Το ύψος της ενίσχυσης για αποζημίωση οικοσκευής, ανάλογα με τις βλάβες, κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 ευρώ.

-εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών. Η επιχορήγηση καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημίας και περιλαμβάνει ζημίες σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 4,2 εκατ. ευρώ σε 1.671 δικαιούχους κρατικής αρωγής, ως προκαταβολή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Σήμερα θα καταβληθούν επιπλέον 761.000 σε 358 επιπλέον ΑΦΜ. Το ύψος της ενίσχυσης έναντι της επιχορήγησης κυμαίνεται από 2.000 έως 8.000 ευρώ και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς εγκατάσταση από 1.000 έως 4.000 ευρώ.

«Συνολικά, σε λιγότερο από 10 ημέρες θα έχουν εκταμιευθεί περίπου 20 εκατ. ευρώ σε 3.736 μοναδικά ΑΦΜ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο υπουργός οικονομικόν.

Επίσης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:

-πρόβλεψη για αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων προς τους πληγέντες. Οι ενισχύσεις σε πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες, ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει, και τα πιστωτικά ιδρύματα.

-απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή που έχουν υποστεί λειτουργικές ζημίες που τα καθιστούν επικίνδυνα. Η απαλλαγή αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023. Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις πολιτών υπερβαίνουν τις 4.500.

-αναστολή, για έξι μήνες, φορολογικών υποχρεώσεων στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής ή της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 15 υπουργικές αποφάσεις.

-αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

-αναστολή δανειακών υποχρεώσεων. «Σε συνεργασία με την ΕΕΤ, υλοποιείται εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αναστολή κάθε μορφής ενήμερων υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων στεγαστικής συνδρομής ή της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις».

-Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

-Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, δίδεται επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

-Επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Τα μέτρα:

§ αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων,

§ αναστολής ασφαλιστικών εισφορών,

§ αναστολής δανειακών υποχρεώσεων,

§ αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, και

§ μη πληρωμής επιστρεπτέας προκαταβολής

Δείτε επίσης: Σκέρτσος: «Θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι παρά τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή
που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading