Συνέντευξη ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ιουλία Τσέτη, υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ: Οι προτάσεις για βιομηχανική πολιτική, επενδύσεις, τιμές και μισθούς

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης, διαχείριση του κόστους της ενέργειας, επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις, σύνδεση της βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της υποψήφιας προέδρου του ΣΕΒ Ιουλίας Τσέτη όπως η ίδια επισημαίνει σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

propoli

Η κα Τσέτη, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και γενική γραμματέας σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, συνδέει την επίλυση του προβλήματος της ακρίβειας με την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης ώστε να διασφαλιστεί – όπως επισημαίνει – αυτάρκεια και επάρκεια. Ενώ σε ερώτηση για την ύπαρξη – για πρώτη φορά – δύο υποψηφιοτήτων στον ΣΕΒ, απαντά ότι οι δύο υποψηφιότητες ενδυναμώνουν το θεσμό και δείχνουν κλίμα συσπείρωσης θετικό για την οικονομία.

Οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΣΕΒ θα πραγματοποιηθούν στις 19 Ιουνίου. Υποψήφιοι για την προεδρία του Συνδέσμου είναι η κα Τσέτη και ο νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Τσέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Κ. Βουτσαδάκη.

1.Ποιες είναι οι αλλαγές που φιλοδοξείτε να κάνετε στον ΣΕΒ, αν εκλεγείτε;

Οι επιχειρήσεις κύριε Βουτσαδάκη, οφείλουν να πορεύονται με το πνεύμα της εποχής.

Ζούμε πλέον σε ένα ιδιαίτερα ρευστό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οικονομικό και κοινωνικό. Αυτό σημαίνει ότι και ο κορυφαίος εργοδοτικός Σύνδεσμος της χώρας, ο ΣΕΒ, θα πρέπει να λειτουργεί με ακόμη πιο γρήγορες ταχύτητες.

Με τη τεχνογνωσία που διαθέτει, ο ΣΕΒ της σύγχρονης Ελλάδας και Ευρώπης, θέτουμε ως προτεραιότητα, την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της βιομηχανίας και των ΜμΕ.

Με ορόσημο την ατζέντα 2030, τόσο εσωτερικά ως χώρα, ως μέλος της ΕΕ που επιδιώκουμε ενεργότερη συμμετοχή, δημιουργούμε χρονοδιάγραμμα με εφικτούς στόχους, που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, καθώς και στις επιδόσεις παραγωγής και παραγωγικότητας στην Ευρώπη.

2.Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας για την προεδρία του ΣΕΒ δημιούργησε συζητήσεις: Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν δύο υποψηφιότητες, ενώ αν εκλεγείτε θα είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ. Πώς τα σχολιάζετε;

Στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η πολυσυμμετοχικότητα, είναι σεβασμός σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Παράλληλα, οι δύο υποψηφιότητες ενδυναμώνουν το θεσμό και δείχνουν κλίμα συσπείρωσης θετικό για την οικονομία.

Ο ΣΕΒ αποτελεί έναν ιστορικό Σύνδεσμο της χώρας με πορεία 117 ετών που δίνει με αυτό τον τρόπο το στίγμα του για το ποιο ρόλο επιθυμεί να διαδραματίσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που ανήκει.

Πιστεύω και θαυμάζω πάνω και πριν από όλα τις δεξιότητες, τη δυναμική και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου.

Επίσης, το γεγονός ότι φέρω πολλαπλούς τίτλους και ιδιότητες – βιομήχανος, επιστήμονας, ακαδημαϊκός και inspirational mentor- μου δίνει αν θέλετε το συγκριτικό πλεονέκτημα, να εντοπίζω και να αναγνωρίζω έγκαιρα τα προβλήματα και να αντιλαμβάνομαι τη δυναμική της εφαρμοσμένης καινοτομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δυνατοτήτων απελευθέρωσης της εξωστρέφειας, μέσα από μία ακόμη μεγαλύτερη διάδραση της βιομηχανίας και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

3.Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ και της ΕΥ προσδιορίζει ως πλέον σημαντικότερες προκλήσεις για τη βιομηχανία το κόστος της ενέργειας, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτά τα θέματα ;

Πράγματι πρόκειται για σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απασχολούν τους εργαζόμενους και την οικονομία μας. Δυστυχώς οι διαρκείς κρίσεις που βιώνουμε δημιουργούν μία σειρά από αλυσιδωτές συνέπειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας, μας δείχνει το δρόμο να ενστερνιστούμε την πράσινη μετάβαση, η οποία όχι μόνο θα απελευθερώσει πόρους για ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια στη χώρα, αλλά θα δημιουργήσει συνθήκες αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Βεβαίως επειδή η μετάβαση αυτή συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει όλοι μαζί, Πολιτεία και φορείς, να βρούμε μία ρεαλιστική λύση για το μείζον αυτό ζήτημα.

Αναφορικά με τη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, θα σας έλεγα ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς σε μεγάλο βαθμό, ξεκινά από το ίδιο το δημογραφικό μας και τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού, άρα και τη μείωση του εργατικού δυναμικού. Μην ξεχνάμε δε, τη σοβαρή επιστημονική αιμορραγία που έχει υποστεί η Ελλάδα, και η οποία ξεκίνησε στα χρόνια της ύφεσης, με αποτέλεσμα ένα πολύτιμο άυλο κεφάλαιο να βρίσκεται στο εξωτερικό.

Καθώς οι οικονομικοί μας δείκτες εμφανίζουν σταθερή βελτίωση και η οικονομία μας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να παραμείνουν τα παιδιά μας στη χώρα. Παράλληλα με την προσπάθεια επαναπατρισμού των νέων μας, θα πρέπει να δοθούν και από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα, οικονομικά και φορολογικά. Και βεβαίως, μην ξεχνάμε μία στοχευμένη διασύνδεση μεταξύ βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε η έρευνα να μπορέσει να εφαρμοσθεί στην πράξη.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ΣΕΒ, εργαζόμενοι και Πολιτεία γιατί χρειάζονται πόροι, κόπος και χρόνος για να επουλωθούν αυτές οι βαθιές πληγές της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

4.Συμφωνείτε με την πρόταση ότι για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας – και ιδίως για να επιστρέψουν στελέχη που μετανάστευσαν κατά την περίοδο της κρίσης – πρέπει οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς;

Εκτός από την αύξηση των μισθών που πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο καθώς οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότεροι συγκριτικά με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, θα πρέπει να δούμε και το παρακάτω τρίπτυχο που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε συνθήκες εργασιακής και κοινωνικής ευημερίας:

– δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες

– διασύνδεση της βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα και

– σύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις ΜμΕ της χώρας.

5.Αντίστοιχα για τους πολίτες στα πιο σημαντικά προβλήματα περιλαμβάνεται η ακρίβεια. Κατά πόσο οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων; Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία για να συγκρατηθούν οι τιμές;

Σε όρους αγοραστικής δύναμης, το 2008 η οικονομία της ΕΕ ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, ενώ το 2022 ήταν 4,7% ασθενέστερη των ΗΠΑ.

Ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Οι σοβαρές κρίσεις που βιώνουμε- όπως η κλιματική το περασμένο φθινόπωρο- έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην το περιβάλλον όπως το γνωρίζαμε και μαζί με αυτό, η καθημερινότητά μας με σοβαρές συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες συνεπάγονται μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των προϊόντων.

Η συγκράτηση των τιμών, συνδέεται ξεκάθαρα με την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία νέα παραγωγική βάση, η οποία θα επιτρέψει να προσεγγίσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας με όρους αυτάρκειας και επάρκειας, ώστε να ζωντανέψουμε τη συμμετοχικότητα των επιχειρήσεων, και παράλληλα να δώσουμε ανάσα στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στις ΜμΕ, που θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη ημέρα.

6.Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ υστερεί σε σχέση με την αντίστοιχη στην ΕΕ η οποία αντιστοίχως υστερεί σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα. Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή επίδοση;

Η προσωπική μου άποψη, είναι πώς πρέπει να βλέπουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον ΣΕΒ με έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρόσημο.

Η εξωστρέφεια αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» και ταυτόχρονα «οχυρό» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μία σημαντική ευκαιρία ενίσχυσης της θέσης των επιχειρήσεων, επίσης είναι η διασύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις ΜΜΕ, με αποτέλεσμα αυτές οι «κυψέλες καινοτομίας», να αξιοποιούνται ώστε να παραμένουν στην Ελλάδα και να αναπτύσσονται από εδώ, προς τον κόσμο.

Ένας ακόμη βασικός άξονας είναι η αντιμετώπιση των αντικινήτρων για τη λειτουργία της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Το μη μισθολογικό κόστος, η πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης, η διαχείριση του κόστους της ενέργειας, η επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων σε θέματα φορολογίας για τη διευκόλυνση βιομηχανικών επενδύσεων, η σύνδεση βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συνέργειες και η πράσινη μετάβαση, μπορεί να τονώσουν καθοριστικά την παραγωγή.

Οι πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την αύξηση της παραγωγικότητας των πόρων της Ελλάδας, μειώνοντας την εξάρτηση σε κρίσιμα και αναγκαία υλικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τις ΜμΕ.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι απαιτείται μία ισχυρή ώθηση της ευρωπαϊκής μηχανής. Απαιτούνται βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να αναγεννηθεί, με μία στρατηγική συμπεριληπτικής, βιώσιμης και τεχνολογικής ανάπτυξης, για την ευημερία των πολιτών και την ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο των επιχειρήσεων.

7.Παρά την υστέρηση – σε σχέση με την ΕΕ – της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, υπάρχει πληθώρα οργανώσεων, κλαδικών και τοπικών που εκπροσωπούν μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πιστεύετε ότι είναι σκόπιμο να αναλάβει ο ΣΕΒ προσπάθεια ευρύτερης εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου; Και κατά πόσο είναι εφικτό να εκπροσωπήσει μικρότερες επιχειρήσεις;

Προσωπικά κ. Βουτσαδάκη, οραματίζομαι έναν ΣΕΒ που θα «αγκαλιάζει» ισότιμα όλες τις επιχειρήσεις, από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες και που η φωνή της περιφέρειας θα ακούγεται δυνατά και με άποψη, στα κεντρικά γραφεία της Ξενοφώντος.

Καθώς δε είναι άριστα οργανωμένος με καταρτισμένα στελέχη, ο ΣΕΒ μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση και πρόσβαση σε πλατφόρμες καινοτομίας, συμβουλευτικής, mentoring, αλλά και σε πρόσβαση στην «καρδιά» της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται το γραφείο του Συνδέσμου και που δυστυχώς, είναι σχεδόν ανενεργό.

Στόχος μου είναι η προτεραιοποίηση της βιομηχανίας, η μετεξέλιξη των ΜμΕ σε πρωταγωνιστές της οικονομίας, η επιτάχυνση στους ρυθμούς λειτουργίας και απόκρισης στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η ενίσχυση της πρόσβασης και διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τα κεντρικά της Ευρώπης.

Ένας τέτοιος ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος ρόλος αξίζει στον ΣΕΒ, για μία ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή κοινωνία. –

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading