Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022. Βασικό αίτημα η αύξηση σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αλλά και δέσμη διεκδικήσεων τόσο για τις συντάξεις, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΦΚΑ με προσλήψεις προσωπικού. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Συνταξιούχοι: Την ερχόμενη εβδομάδα η πληρωμή των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Μετά την 25η Μαρτίου θα καταβληθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Το εν λόγω επίδομα αφορά όσους συνταξιούχους δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75% που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, αλλά και όσους έλαβαν χρήματα που αντιστοιχούν σε αύξηση μικρότερη του 7%. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα χρήματα θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς με εμβόλιμη πληρωμή εντός της προσεχούς εβδομάδας.

propoli

Με βάση τα στοιχεία, οι δικαιούχοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, καθώς από αυτούς οι 800.000 δεν έλαβαν καθόλου αυξήσεις, ενώ άλλοι 250.000 έλαβαν αύξηση μικρότερη του 7%.

Αναλυτικά, το σχετικό άρθρο ορίζει ότι η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:

α) καταβάλλεται μέχρι την 31η.3.2023,

β) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, του ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,

γ) δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ,

δ) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ με 280 εκατ. ευρώ, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.

Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα μετά την 25η Μαρτίου 2023 προγραμματίζεται να αρχίσει και η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου 2023 από τον e-ΕΦΚΑ.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη

Loading