Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι κάνει την εμφάνισή του

Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι κάνει την εμφάνισή του

«Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι επίσημο και εμφιαλώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι γέννημα – θρέμμα της Πάτρας, αφού εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε, γι’ αυτό και πραγματοποιείται στην Πάτρα η πρώτη επίσημη παρουσίαση.

Οι «γονείς» του είναι οι The Whisky Friends, μία παρέα εννέα φίλων που συναντηθήκαμε σε γευσιγνωσίες ουίσκι». Αυτά υπογράμμισε ο Στέλιος Περιστέρης, μέλος της παρέας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το βράδυ της Παρασκευής. «Η φιλία μας προχώρησε και το 2019 σκεφτήκαμε γιατί να μην υπάρχει ελληνικό ουίσκι;» πρόσθεσε και συνέχισε:  «Εξετάσαμε την ιδέα και αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε. Έτσι ξεκινάει μία πενταετής ιστορία». Οι The Whisky Friends είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με μέλη τους Στέλιο Περιστέρη (πρόεδρο), Τάκη Παπαζήση, Φάνη Σαλάτα, Κίμωνα Πολυκράτη, Γιάννη Χριστοφορίδη, Ντίνο Οικονομόπουλο, Τάκη Διάκο, Φραγκίσκο Σιγάλα και Τάσο Ρουμπείδη. Ο Γιάννης Χριστοφορίδης δήλωσε ότι «όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα, δηλαδή να φτιάξουμε νόμιμα και επίσημα το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι» και συμπλήρωσε: «Επισκεφθήκαμε αποστακτήρια στη Σκωτία, μελετήσαμε τη νομοθεσία με τη βοήθεια δύο νομικών της παρέας και αρχίσαμε να αναζητούμε τρόπους για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας». Όσον αφορά τις προσπάθειες που έγιναν, ο Στέλιος Περιστέρης σημείωσε ότι «τον Απρίλιο του 2020 ξεκινήσαμε να ψάχνουμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν», προσθέτοντας: «Δυστυχώς όμως οι δυσκολίες ήταν πολλές. Ευτυχώς, βρήκαμε ένα ζυθοποιό, τον Αυγουστίνο Ευριπιώτη, που μας υποστήριξε και το καλοκαίρι είχαμε συνάντηση με τον αποσταγματοποιό Ανέστη Ζαμανόπουλο, ο οποίος μας βοήθησε πολύ». Όπως ανέφερε ο Στέλιος Περιστέρης, «η απόσταξη έγινε στις 14 Ιουλίου 2021 και στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, επισκεπτόμασταν το αποστακτήριο CHRIS στην Πάτρα, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του προϊόντος». «Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι στην Ελλάδα είχαμε απώλεια σε ποσότητα και νερό,» τόνισε, «το οποίο ανέβαζε τον αλκοολικό βαθμό. Το λύσαμε προσθέτοντας νερό με βάση τις δοκιμές μας». Όπως συμπλήρωσε, «αφού πέρασαν τρία χρόνια, δοκιμάσαμε το προϊόν και το βάλαμε σε αδρανή δεξαμενή περιμένοντας το επίσημο έγγραφο της κυβέρνησης που θα πιστοποιούσε το προϊόν μας ως ουίσκι. Τον Ιούλιο του 2025 έλαβαν το έγγραφο και τον Σεπτέμβριο εμφιαλώσαμε 311 φιάλες». Καταληκτικά, σημείωσε ότι «δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά προϊόν που παρασκευάστηκε από φίλους για φίλους». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Τάκης Παπαζήσης δήλωσε ότι «θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι 100% ελληνικό και πρωτοποριακό» και ο Κίμωνας Πολυκράτης ανέφερε ότι «το κριθάρι προήλθε από την Ζυθοποιία Μακεδονίας και το νερό από την πηγή Θεοτόκος στο Ταΰγετο». Ο Γιώργος Σταθόπουλος εξήγησε τη διαδικασία απόσταξης, που έγινε με παραδοσιακό τρόπο, και συμμετείχε επίσης ο αποσταγματοποιός Ανέστης Ζαμανόπουλος.

Loading

Play