Η Ελλάδα σημείωσε τριπλάσιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τις εξαγωγές να έχουν τετραπλασιαστεί σε όγκο ενέργειας.
Η υπερπλεονάζουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στηρίζει τις εξαγωγές, έχει οδηγήσει σε συγκρατημένη αισιοδοξία από τους παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν αναμένεται αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος φέτος ανήλθε σε 459 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 118,7 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 340 εκατ. ευρώ, τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις εξαγωγές να είναι ιδιαίτερα υψηλές τις βραδινές ώρες.
Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά να έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ειδικοί εκφράζουν αισιοδοξία για τις τιμές το καλοκαίρι, καθώς η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αναμένεται να ενισχυθεί και η ζήτηση να αυξηθεί.
![]()

