Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και με καλύτερες προοπτικές από άλλες χώρες της ευρωζώνης, με σημαντικό μέρος, ύψους περίπου 31,6 δισ. ευρώ, να αποπληρωθεί πρόωρα έως το 2031, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει καλύτερους όρους εξυπηρέτησης σε σχέση με το γερμανικό καθώς εξυπηρετείται με κόστος 1,73%.
Σύμφωνα με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι πρόωρες αποπληρωμές για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου θα συνεχιστούν και τα επόμενα έτη, ώστε το δάνειο να αποπληρωθεί πλήρως έως το 2031, αντί του αρχικού πλάνου για το 2041. Δεδομένα από τον Δεκέμβριο 2025, το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή του μνημονιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ.
Με αυτή την κίνηση, το ελληνικό δημόσιο μεταδίδει ένα μήνυμα διασφάλισης στους θεσμούς, στους οίκους αξιολόγησης και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι κινείται προνοητικά και με διορατικότητα για να μειώσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του και μετά το 2032.
Επιπλέον, οι αποφάσεις του Eurogroup (Μάιος 2018) προβλέπουν ότι, αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εξετάσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους αν προκύψει παγκόσμια οικονομική κρίση.
Επιπλέον, η χώρα έχει εξασφαλίσει μια οιονεί παροχή εγγύησης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της για τη μετά το 2032 εποχή. Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, το ελληνικό κράτος έχει αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις επιτυχώς. Το προφίλ του χρέους περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ύψος χρέους 364,8 δισ. ευρώ και μέση σταθμική διάρκεια χρέους 18,8 έτη.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτυπώνεται και στις συνεχείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με σημαντική πρόοδο προς την επενδυτική βαθμίδα.
Συνολικά, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και με πολύ καλύτερες προοπτικές σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, και η συνέχιση της πολιτικής των πρόωρων αποπληρωμών θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη θέση.
Η βιωσιμότητα και οι θετικές προοπτικές αποτυπώνονται επίσης στη συνεχή πτώση των spreads των ελληνικών κρατικών χρεογράφων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ