Στο πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν αδιάκοπα τη μάχη για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Έφη Παπαβραμοπούλου, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας «υπεράνθρωπη μάχη» τόσο από αέρος όσο και από εδάφους.
Η εικόνα το πρωί της Τρίτης εμφανίζεται βελτιωμένη σε αρκετές περιοχές, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει υψηλός, λόγω των ισχυρών ανέμων, του δύσβατου ανάγλυφου και της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει η φωτιά.
Όπως σημείωσε, στα μέτωπα του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Παρασκευής και της ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων υπάρχουν πλέον μόνο καπνίζοντα σημεία, ενώ το κύριο ενεργό μέτωπο που απασχολεί τις Αρχές βρίσκεται στην περιοχή από την Ψάθα προς τη Λούμπα, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εναέριες ρίψεις νερού.
Στην περιοχή επιχειρούν 526 πυροσβέστες, 29 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα, ενώ στη μάχη της προηγούμενης ημέρας συμμετείχαν περισσότερα από 30 εναέρια μέσα.
«Αυτή η εικόνα για να σταθεροποιηθεί πρέπει να περάσει η σημερινή ημέρα», τόνισε η κ. Παπαβραμοπούλου.
Νέα αναζωπύρωση μεταξύ Λούμπας και Ψάθας
Νέα αναζωπύρωση εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια της Λούμπας, στην περιοχή ανάμεσα στη Λούμπα και την Ψάθα.
Η φωτιά καίει δασική έκταση με πευκοδάσος, με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και ομάδες δασοκομάντος να επιχειρούν για τον άμεσο περιορισμό της.
Βελτιωμένη η εικόνα στην Ψάθα
Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ψάθα σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, όταν οι φλόγες είχαν φτάσει σε αρκετά σημεία της κατοικημένης περιοχής.
Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
Η περιοχή παραμένει δύσκολη για τις επίγειες δυνάμεις εξαιτίας του ανάγλυφου, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν και εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των φλογών.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν σταλεί μηνύματα του 112 για απομάκρυνση κατοίκων από την Ψάθα, τη Λούμπα, τα Μορφέικα και το Άνω Αλεποχώρι, με οδηγία μετακίνησης προς τα Μέγαρα.
Συνεχίζεται η επιχείρηση στη Λούμπα
Στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Λούμπας Μεγάρων παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και μηχανήματα έργου που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.
Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται κοντά στις κατοικίες της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι στιγμής οι φλόγες δεν έχουν περάσει σε σπίτια.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει αυξημένος, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής των εναέριων μέσων.
Πάνω από 130.000 στρέμματα έχουν καεί
Η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς έχει αφήσει πίσω της τεράστιες ζημιές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus, περισσότερα από 130.000 στρέμματα έχουν καεί μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Οι ισχυροί άνεμοι, η μεγάλη έκταση της φωτιάς και το δύσβατο έδαφος δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι επιχειρούν σε πολλαπλά μέτωπα με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση και να αποτρέψουν νέες αναζωπυρώσεις.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς την Ψάθα
Για λόγους ασφαλείας έχει τοποθετηθεί μπλόκο της Αστυνομίας στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, στο ύψος της Ζάχουλης.
Η διέλευση προς την Ψάθα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα οχήματα που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, όπως πυροσβεστικά, υδροφόρες και οχήματα εθελοντών.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι ομάδες δασοκομάντος, οι εθελοντές και οι κάτοικοι συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να παρουσιάζει αναζωπυρώσεις και να απειλεί δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές.
![]()
