ΙΝΤΙΜΕ

Δεν θα αφήσει τον Καμμένο να του στερήσει το Νόμπελ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου ούτε που σκέφτονται το ενδεχόμενο να πάνε σε εκλογές δίχως να κυρώσουν πρώτα τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθούν ομαλώς οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ.

Κι αυτό γιατί την θεωρούν το ένα από τα δύο μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα, με το άλλο να είναι φυσικά η έξοδος από τα μνημόνια.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει τελειώσει με το δικό του κομμάτι της υποχρέωσης το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, ακόμα κι αν στο μεταξύ προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όπως κι αν έχει, η κυβερνητική εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό, δημόσιο πόλεμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό του κ. Κοτζιά.

Ο εκνευρισμός του, άλλωστε, ήταν έντονος το βράδυ της Κυριακής όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας περί άκυρου δημοψηφίσματος την ίδια ώρα που βρισκόταν ακόμα σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ, αλλά και διεθνείς παράγοντες- κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία- για να χαράξουν από κοινού τη νέα τους γραμμή.

Πέρα από όλα τα άλλα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός βλέπει μια ευκαιρία να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών κι αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την προσωπική του υστεροφημία, αλλά και για την πολιτική του επιβίωση.

“Επικίνδυνο θηρίο ο Καμμένος”

Στο Μαξίμου ακούγονται όλο και περισσότεροι οι οποίοι ισχυρίζονται πως ο κ. Καμμένος λειτουργεί σαν ένα επικίνδυνο θηρίο που δεν έχει τίποτα να χάσει κι επομένως θα κάνει τα πάντα για την πολιτική του επιβίωση.

Από την άλλη, όπως φάνηκε κι από την απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε σχετική ερώτηση του Politik κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τον τύπο για την ουσία και να περιμένει τον κ. Ζάεφ να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ακόμα και μετά από το τέλος του 2018 που έχει τεθεί ως χρονικό όριο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Loading