Λευκωσία: Ικανοποίηση από τους χειρισμούς ΕΕ

Τις κινήσεις της ΕΕ αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις χαιρετίζει η κυπριακή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα το γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε με τελικό προορισμό τον κόλπο της Αμμοχώστου.

propoli

Ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στήριξη της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ εμφανίζεται η Λευκωσία. Μάλιστα, με δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να δώσει μια ιστορική διάσταση στις χθεσινοβραδινές αποφάσεις λέγοντας ότι για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους, δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται, εξάλλου, στα «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας, τα οποία θα εξετάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων περί τα μέσα Ιουλίου, τα οποία για τον Κύπριο Πρόεδρο αποτελούν έμπρακτη στήριξη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερο γεωτρύπανο στην Καρπασία

Πάντως, η Τουρκία δείχνει έμπρακτα ότι θα συνεχίσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα, αφού χθες πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά η τελετή απόπλου του γεωτρύπανου «Γιαβούζ». Σύμφωνα με τα Τουρκικά σχέδια το «Γιαβούζ» θα κατευθυνθεί προς την Αττάλεια και από εκεί θα μεταφερθεί στ’ ανοιχτά της Καρπασίας και συγκεκριμένα στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Στο εν λόγω σημείο η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει ήδη έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, οι εργασίες του «Γιαβούζ» θα διαρκέσουν γύρω στους τρεις μήνες ενώ το ακριβές σημείο γεώτρησης θα καθοριστεί από τις γεωλογικές εργασίες, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ.

Πηγή: Deutsche Welle

Aliri

Loading