Μητσοτάκης: «Αδιαπραγμάτευτη η μείωση ΕΝΦΙΑ»

«Αδιαπραγμάτευτη» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις, ερωτηθείς αν υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους εταίρους.

propoli

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο «πρώτο κύμα μείωσης των φόρων» και θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2020».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε διάλογο που είχε με το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόνισε ότι στα άμεσα αυτά μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του «ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός μιας διετίας», καθώς και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% εντός δύο ετών. Στο ίδιο πακέτο άμεσης εφαρμογής θα βρίσκεται και η μείωση στα μερίσματα από το 10% στο 5% καθώς και μια σειρά από γενναία φορολογικά κίνητρα για το μέλλον.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι μειώσεις φόρων που θα δώσουν ανάσα στη μεσαία τάξη και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι και οι εταίροι της χώρας αντιλαμβάνονται πως «το χρέος θα αποπληρωθεί με μεγαλύτερη ευκολία αν η Ελλάδα αναπτύσσεται με 4%».

«Ο κ. Τσίπρας παίρνει πίσω το επίδομα»

Μιλώντας για τη λεγόμενη «13η σύνταξη», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η ΝΔ δεν είναι ποτέ αντίθετη σε κάποιο επίδομα και σε κάποια βοήθεια «που μπορεί να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», αλλά στη συνέχεια έκανε λόγο για υποκρισία του κ. Τσίπρα, εξηγώντας:

«Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα, είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ, άρα, δεν είναι 13η σύνταξη, καθώς η 13η σύνταξη κοστίζει πάνω από 2 δισ. Είναι ένα έκτακτο επίδομα. Είναι αυτό το οποίο, ενδεχομένως, θα έδινε στο τέλος του χρόνου, το έφερε τώρα και από χριστουγεννιάτικο το έκανε πασχαλινό, για να δώσει κάτι 18 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας το παίρνει πίσω», εξηγώντας ότι παρότι ανακοινώθηκε αυτό το επίδομα, «με το αφορολόγητο, το οποίο έχει ψηφίσει, θα στερήσει από τον χαμηλοσυνταξιούχο μία σύνταξη. Άρα, θα δώσει κάτι το οποίο θα το πάρει πίσω».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η έμφαση πρέπει να δοθεί σε μία επιθετική πολιτική μείωσης φόρων, που θα δημιουργήσει νέο πλούτο, έτσι ώστε τελικά και για τους συνταξιούχους, αυτά τα οποία θα μένουν καθαρά στην τσέπη τους, να είναι περισσότερα από αυτά που παίρνουν σήμερα».

«Επέλεξα να απαντήσω, δεν μετανιώνω»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε, ακόμη, τι δεν θα έκανε ο ίδιος αν είχε τη δυνατότητα να ξανακάνει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, στην οποία ανέβηκαν οι τόνοι.

«Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μερικές φορές αυτές οι συζητήσεις αφήνουν μια άσχημη γεύση σε πολίτες οι οποίοι ενοχλούνται από την ένταση και από τους υψηλούς τόνους», ανέφερε απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Η Βουλή, όμως, ξέρετε έχει συχνά τη δική της δυναμική. Και θα πρέπει να σας πω ότι τα 3,5 χρόνια που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω προσπαθήσει, με πάρα πολύ μεγάλη επιμονή, να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Όταν κάποιος ξεκινάει έναν καυγά, ο άλλος έρχεται, μερικές φορές, σε μια δύσκολη θέση εάν πρέπει να απαντήσει ή αν πρέπει απλά να παραμερίσει την απάντηση και να μιλάει για άλλα θέματα. Επέλεξα χθες στη Βουλή να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω συνήθως: να απαντήσω. Δεν μετανιώνω για αυτό το οποίο έκανα, σε καμία περίπτωση, γιατί θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις μου ήταν πολιτικές και η κριτική την οποία άσκησα ήταν πολιτική κριτική».

Παράλληλα, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πυρήνας της συζήτησης είναι «ποιος μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, ποιος μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, ποιος μπορεί να μειώσει τους φόρους, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια» αλλά κανείς δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορα απέναντι σε ζητήματα κρίσιμα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ηθική της πολιτικής.

Loading