INTIME

Προεκλογικός «μποναμάς» με 13η σύνταξη (vd)

Σε μία σειρά προεκλογικών εξαγγελιών προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων μόνιμη 13η σύνταξη (κατ’ αναλογίαν του εισοδήματος), καθώς και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια.

propoli

Το πακέτο «φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα» χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα.

Σε αυτά που θα εφαρμοστούν από φέτος περιλαμβάνονται η 13η σύνταξη και η μείωση ΦΠΑ που αναφέραμε παραπάνω, ενώ σε αυτά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το 2020 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το 2019:

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

-Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ως εξής:

  • Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, η 13η σύνταξη θα ανέλθει στο 100% της μηνιαίας σύνταξης.
  • Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%.
  • Για συντάξεις από 601-1000 ευρώ στο 50%.
  • Για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ η παροχή θα αντιστοιχεί στο 30% της σύνταξης.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το 2020:

-Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

-Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

-Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

-Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

-Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

«Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, και από το λαό το Μάιο και τον Οκτώβριο»

Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ανοικτά προεκλογικό χαρακτήρα στις παραπάνω παροχές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ζητά άμεσα την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και κατόπιν την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις κάλπες, στις 26 Μαΐου και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Δείτε σε video όσα είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο:

Συνέντευξη Τύπου με το οικονομικό επιτελείο

Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και με πολλή δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.Για το 2019:-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστη του 13%.-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελέστη του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.-Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ως εξής: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το 100% της σύνταξης, από 501 έως 600 ευρώ το 70% της σύνταξης, από 601 έως 1.000 ευρώ το 50% και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το 30% της σύνταξης.Για το 2020:-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.-Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση.-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25%. -Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.-Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. -Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών. -Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α κα Β).-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου.-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 7. Mai 2019

Loading