Αδωνις Γεωργιάδης: Διευκρινίσεις για το Ταμείο Καινοτομίας και τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες

Αδωνις Γεωργιάδης: Διευκρινίσεις για το Ταμείο Καινοτομίας και τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη σχετικά με το Ταμείο Καινοτομίας είναι προϊόν συνωμοσιολογίας. Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας προέρχεται από πιέσεις αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί του Πολάκη είναι ανακριβείς και ότι το νομοσχέδιο δεν προήλθε από εντολές της πρέσβεως των ΗΠΑ, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου με το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση του τομέα φαρμάκου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες για το claw back, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι προϊόν πιέσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Καινοτομίας.

Αναφερόμενος στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και κάλεσε να μην γίνονται άκριτες υιοθετήσεις των απόψεων της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, αναφέροντας ότι το Ταμείο Καινοτομίας δημιουργείται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Loading

Play