Αυστηρό μήνυμα Πομπέο προς την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να της επιτραπεί η διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Δείτε επίσης:

propoli

Αιχμές Μητσοτάκη για Τουρκία στον Πομπέο

Επεισόδια με χημικά στην Αθήνα για την επίσκεψη Πομπέο

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

«Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η Τουρκία»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο για ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας έθεσε υπόψιν του Μάικ Πομπέο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Loading