(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Mήνυμα ελήφθη» λένε στο Μαξίμου

«Δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη ΝΔ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λίγο μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτή η φράση φαίνεται πως αποτυπώνει το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Οι «κεντροαριστερές» ανατροπές στους δύο μεγάλους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις εντυπωσιακές νίκες των κ.κ Χάρη Δούκα και Στέλιου Αγγελούδη αντίστοιχα, η επικράτηση των «ανταρτών» σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες καθώς και η ήττα του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία προκάλεσαν αναταραχή στο κυβερνητικό επιτελείο.

propoli

Η ΝΔ στις 6 περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους έχασε 142.000 ψήφους στον β’ γύρο. Στον Δήμο Αθηναίων ο μέχρι τώρα δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7.397 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του και μεγάλος νικητής της αναμέτρησης Χάρης Δούκας, ο οποίος κάλυψε διαφορά 27 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο, κέρδισε στον δεύτερο γύρο πάνω από 44.000 καινούργιες ψήφους, τριπλασιάζοντας την εκλογική δύναμη της πρώτης Κυριακής.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εν ενεργεία δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας απώλεσε σχεδόν 2.000 ψήφους, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης υπερδιπλασίασε τις ψήφους του και από δεύτερος στον πρώτο γύρο έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό με 67,33%.

«Παγωμένο» το Μαξίμου

Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σε κάθε περίπτωση ένα πρώτο μήνυμα αμφισβήτησης της παντοδυναμίας της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά όπου καταγράφηκαν οι πρώτες ρωγμές στην κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαίως να πανηγυρίζουν και να σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη ήττα Μητσοτάκη.

Στην Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να έχει ευοδωθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο στόχος του κόμματος να καθιερωθεί ως δεύτερη δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση ως τμήμα του ευρύτερου σχεδίου να αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του κόμματος δεν βρέθηκαν στον δεύτερο γύρο σε κανέναν από τους μεγάλους δήμους ή τις περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε στη δήλωση του πως: “Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”. Έσπευσε βέβαια να υποστηρίξει πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Αλλά και να υπενθυμίσει ότι “είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες

Ένας από λόγους που έχασαν όσοι στηρίχθηκαν από τη ΝΔ είναι ότι οι συνυποψήφιοί τους είχαν υποτιμηθεί ενώ η αντιπολίτευση αποδίδει αυτή την εξέλιξη σε «αλαζονικές συμπεριφορές» και σε μία σιγουριά που υπήρχε η οποία αποδείχθηκε πλασματική.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ως εξής:

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων. Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους».

Δείτε επίσης: Το Twitter για τα αποτελέσματα των εκλογών – «Αχ ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια»

Loading