Στην περίπτωση του Παναγιώτη Πασχαλάκη, «ένα υπόδειγμα ενεργού πολίτη», αναφέρεται η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου.
«Ένας άνθρωπος που θαυμάζω βαθιά και αντιμετωπίζω ως πρότυπο», σημειώνει εισαγωγικά και προσθέτει:
«Ως πατέρας βίωσε την απόλυτη τραγωδία χάνοντας το δεκάχρονο γιο του Μιχαήλ το 2014 σε ένα θαλάσσιο δυστύχημα που αποκάλυψε εγκληματικές αμέλειες των εμπλεκόμενων σχετικά με την τήρηση μέτρων ασφαλείας στα θαλάσσια σπορ».
Από τότε έχει αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, ιδρύοντας τη ΜΚΟ Safe Water Sports, με στόχο η Ελλάδα να γίνει ένας πιο ασφαλής θαλάσσιος προορισμός για τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Λίγοι γνωρίζουν ότι, παρότι η Ελλάδα είναι μια θαλασσινή χώρα, έως πρότινος χάνονταν κάθε χρόνο έως 400 συνάνθρωποι μας από πνιγμούς.
Αυτό το κενό ασφάλειας και συστηματικής επένδυσης στην πρόληψη έχει εντοπιστεί από τον Π. Πασχαλάκη και η Safe Water Sports έχει πιέσει την Πολιτεία από το 2015 για να γίνουν βελτιώσεις.
«Είμαι πραγματικά περήφανος που συνεργαζόμαστε μαζί του από το 2019 για αυτόν τον ιερό σκοπό», δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές τους προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Η βελτίωση των ποσοστών πνιγμών στη θάλασσα είναι εντυπωσιακή, με τους θανάτους από πνιγμό να μειώνονται από 320 το 2018 σε 197 το 2025, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 38%.
Αυτές οι βελτιώσεις προήλθαν από σειρά ενεργειών όπως ο καθορισμός πολυσύχναστων παραλιών, η δημιουργία Παρατηρητηρίου ατυχημάτων και η υποχρεωτική πρόσληψη εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών στα ξενοδοχεία.
Έχουμε πολλές ακόμα προκλήσεις, αλλά οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2026 είναι σαφείς και ρεαλιστικοί.
Μετά από χρόνια προσπαθειών, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και προέρχονται από τη συνεργασία της πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών.
«Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο ασφαλής», καταλήγει ο ‘Ακης Σκέρτσος.
![]()
