EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Μένουμε Όρθιοι» με γενναία μέτρα

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα «γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να παραμείνουν όρθιοι.

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου, αντιστοίχως.

«Μένουμε όρθιοι ή μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι το εξής: «Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες εθνικές περιπέτειες».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον πρώτο δρόμο, με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, εξηγώντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα χάρη στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. που είχε αφήσει ως παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «το μεγάλο μας όπλο που έχουμε δημιουργήσει για μια έκτακτη ανάγκη, και αυτή είναι τώρα».

«Να δράσουμε τώρα»

«Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση, ειδάλλως μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πίστη του ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί, αρκεί βεβαίως να μην υπάρξουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες, «αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» δεν κατατίθεται σε μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση, αλλά «γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση». Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε έκτακτες στιγμές όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, «θα το πληρώσει διπλά και τριπλά». Όμως «το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η χώρα», πρόσθεσε.

Πώς κατανέμονται τα μέτρα του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι»

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που παρουσίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται μέτρα που κατανέμονται ως εξής:

  1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
  2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
  3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
  5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
  6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
  7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  10. Πρόγραμμα “Ηρακλής” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Πρόταση ακόμη και για εθνικοποιήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ακόμη, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει «ό,τι χρειαστεί» για τη διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχομένως να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Σε κάθε περίπτωση οι όροι πρέπει να είναι σαφείς: Το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του», εξήγησε.

Δείτε σε video όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το «Μένουμε Όρθιοι»:

Συνέντευξη Τύπου για την δέσμη μέτρων του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι»

Σήμερα το δίλημμα είναι ένα: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες.Συνέντευξη Τύπου για την δέσμη μέτρων του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Συμμετέχουν οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. #ΜενουμεΟρθιοι

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 6. April 2020

Loading